Δημήτρης Παπαϊωάννου: Η τιμητική αναγόρευση στο Πανεπιστήμιο Θεάτρου και Κινηματογράφου του Βουκουρεστίου

Δημήτρης Παπαϊωάννου: Η τιμητική αναγόρευση στο Πανεπιστήμιο Θεάτρου και Κινηματογράφου του Βουκουρεστίου

Επίτιμο διδάκτορα αναγόρευσε το Πανεπιστήμιο Θεάτρου και Κινηματογράφου ‘Ion Luca Caragiale’ του Βουκουρεστίου τον διεθνούς φήμης Έλληνα δημιουργό, Δημήτρη Παπαϊωάννου, ως ένδειξη αναγνώρισης στο πολυσχιδές έργο του, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου 2025 με την παρουσία της εκλεκτορικής επιτροπής, μελών του διδακτικού προσωπικού, στελεχών της ελληνικής πρεσβείας Βουκουρεστίου και πολλών φοιτητών του πανεπιστημίου, μελλοντικών δημιουργών.

Στον χαιρετισμό της κατά την τελετή αναγόρευσης που πραγματοποιήθηκε στο γεμάτο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, η πρέσβης της Ελλάδας Λίλη-Ευαγγελία Γραμματίκα τόνισε ότι αισθάνεται περήφανη ως Ελληνίδα διπλωμάτης που εκπροσωπεί τη χώρα μας στο εξωτερικό, καθώς η αναγνώριση αυτή αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Ελλάδα. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου έχει συμβάλει σημαντικά στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού διεθνώς, παράγοντας ένα ‘νέο εθνικό αφήγημα’ μέσω των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, οι οποίοι επανασύστησαν την Ελλάδα στον κόσμο την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα και αποτέλεσαν πρότυπο και σημείο αναφοράς για τις μετέπειτα διοργανώσεις. Κάνει όμως ευρύτερα γνωστό τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, μέσα από το πολυδιάστατο έργο του στις παραστατικές τέχνες γενικότερα.

‘Υπήρξε παραγωγικός και δεν έπαψε να δημιουργεί πριν και μετά το ορόσημο των Ολυμπιακών Αγώνων που τον οδήγησαν στο πάνθεον των διάσημων καλλιτεχνών παγκόσμιας φήμης. Δεν επαναπαύτηκε ποτέ στις δάφνες του. Δημιούργησε συνεχώς πρωτότυπα, εξαιρετικά έργα. Ανανέωση και εξέλιξη, συνεχείς επαναπροσδιορισμοί, και διαρκής επέκταση των ορίων της καλλιτεχνικής έκφρασης. Είναι σύγχρονος, είναι αισθησιακός, αγγίζει τα πιο εσωτερικά συναισθήματα. Είμαστε τυχεροί ως Έλληνες που είναι Έλληνας και επέλεξε την Ελλάδα ως πρωταρχικό κέντρο βάρους του έργου του. Ότι επίσης ενσαρκώνει νεωτερικότητα και έμπνευση προσθέτοντας στη σύνθετη υφή της σύγχρονης Ελλάδας’ τόνισε μεταξύ άλλων η Πρέσβης.

Στην ομιλία της η κύρια εισηγήτρια και διεθνούς φήμης χορεύτρια κλασικού μπαλέτου Sorina Somacescu υπογράμμισε ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια παρακολουθεί συστηματικά το έργο του, ενώ εξήρε την συμβολή του Παπαϊωάννου στον σύγχρονο παγκόσμιο πολιτισμό, τονίζοντας την ποιητικότητα της, την αντισυμβατικότητά της, καθώς και ότι το έργο του συνενώνει πολλές τέχνες μαζί σε μια πολυδιάστατη έκφραση.

Τον τίτλο του επίτιμου Διδάκτορα και την περιένδυση με την ακαδημαϊκή τήβενο έκανε ο πρόεδρος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου και επικεφαλής της εκλεκτορικής επιτροπής, καθηγητής κ. Doru Nițescu.

Στην αντιφώνηση του ο Έλληνας καλλιτέχνης αναφέρθηκε στις εμπειρίες του οι οποίες τον οδήγησαν από την τέχνη του καρτούν και τη ζωγραφική έως την οπτικοακουστική παραγωγή και την παραγωγή μεγάλων παραστατικών εκδηλώσεων, ενώ τόνισε την ανάγκη ελευθερίας της τέχνης ως απόλυτης αξίας για τον δημιουργό, στηλιτεύοντας κάποια πρόσφατα περιστατικά σε Ελλάδα και Ρουμανία.

Την προηγούμενη μέρα ο Δημήτρης Παπαϊωάννου παρέδωσε διάλεξη σε φοιτητές και διδάσκοντες του Πανεπιστημίου, ενώ παρακάθισε σε γεύμα στην Ελληνική Πρεσβεία που παρέθεσε προς τιμήν του η Πρέσβης στο κτήριο της Πρεσβείας.

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού ‘Αρκαδία’ υπήρξε χορηγός της όλης εκδήλωσης συμβάλλοντας έτσι στην επιτυχή υλοποίηση της σημαντικής αυτής διάκρισης ενός εμβληματικού σύγχρονου Έλληνα καλλιτέχνη.

Loading

Play