Η σχολική διαμεσολάβηση αποτελεί μια μέθοδο πρόληψης της ενδοσχολικής βίας μέσα από τη διαχείριση των συγκρούσεων που προκύπτουν ανάμεσα σε μαθητές/τριες.
Πρωτοβουλία για την πρόληψη της ενδοσχολικής βίας ανέλαβαν τρία σχολεία του δήμου Θέρμης. Πρόκειται για το 3ο γυμνάσιο Θέρμης, το 1ο και το 2ο λύκειο Θέρμης, μέλη του eTwinning Δικτύου Σχολικής Διαμεσολάβησης.

Αντιπροσωπείες των τριών σχολείων, αποτελούμενες από μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς συναντήθηκαν πριν από μερικές ημέρες στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 3ου Γυμνασίου Θέρμης όπου συζήτησαν σχετικά με την εφαρμογή της σχολικής διαμεσολάβησης στα σχολεία τους. Η σχολική διαμεσολάβηση αποτελεί μια μέθοδο πρόληψης της ενδοσχολικής βίας μέσα από τη διαχείριση των συγκρούσεων που προκύπτουν ανάμεσα σε μαθητές/τριες.
Προσφέρει μία διαδικασία που γίνεται σε στάδια και έχει συγκεκριμένη δομή και κανόνες: οι μαθητές που έχουν εκπαιδευτεί ως διαμεσολαβητές υποδέχονται σε συγκεκριμένο χώρο (γραφείο διαμεσολάβησης) τους συμμαθητές τους που έχουν τσακωθεί μεταξύ τους και οι οποίοι προσφεύγουν οικειοθελώς στους συνομηλίκους διαμεσολαβητές και ακολουθώντας με τη βοήθεια των διαμεσολαβητών μία συγκεκριμένη διαδικασία, ερευνούν τα αίτια της σύγκρουσής τους, συμφωνούν στη λύση της και δεσμεύονται να τηρήσουν την αμοιβαία συμφωνία, επιθυμώντας έτσι να επιλύσουν τη μεταξύ τους διένεξη.
Οι διαμεσολαβητές διασφαλίζουν ότι η κάθε πλευρά θα έχει ίσο χρόνο να περιγράψει το πρόβλημα και ότι οι διαμεσολαβούμενοι θα καταλήξουν μέσα από τον διάλογο και την ενεργητική ακρόαση στην εξεύρεση μιας λύσης κοινά αποδεκτής κι από τις δύο πλευρές.
Με τον τρόπο αυτό η διαμεσολάβηση ομηλίκων βελτιώνει την καθημερινότητα όλων στο σχολείο, καθώς ενδυναμώνει τους μαθητές/τριες με δεξιότητες και στρατηγικές για τη διαχείριση συγκρούσεων μέσα και έξω από το σχολείο και οικοδομεί ισχυρές σχέσεις συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης στη σχολική κοινότητα.
Κατά τη διασχολική συνάντηση τα παιδιά των τριών σχολείων γνωρίστηκαν, αντάλλαξαν απόψεις για τη σχολική διαμεσολάβηση και τη συμμετοχή τους σε αυτή, δημιούργησαν διασχολικές ομάδες, έλυσαν γρίφους σχετικούς με τη σχολική διαμεσολάβηση και παρουσίασαν και σχολίασαν προσομοιώσεις σχολικής διαμεσολάβησης. Μίλησαν για τα οφέλη της μεθόδου, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά την εφαρμογή της και τη θετική επίδρασή της στην προσωπική τους ανάπτυξη. Στο τέλος αποχαιρετίστηκαν με την υπόσχεση ότι θα ξαναβρεθούν μαζί, ίσως και με μαθητές/τριες και άλλων σχολείων του δήμου Θέρμης, όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα της σχολικής διαμεσολάβησης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν: από το 1ο ΓΕΛ Θέρμης ομάδα μαθητών/τριών της Α’ και Β’ Λυκείου με συνοδούς καθηγήτριες και εμψυχώτριες την Ελισάβετ Σιμουλίδου, ψυχολόγο, φιλόλογο και συνιδρύτρια του eΤwinning Δικτύου Σχολικής Διαμεσολάβησης, την Γεωργία Κούμαλα, φιλόλογο και την Σοφία Λιακούδη, θεολόγο, μέλη του Δικτύου. Από το 2ο ΓΕΛ Θέρμης μαθήτριες της Β’ και Γ’ Λυκείου με συνοδούς καθηγήτριες τις Μαρία Περίσογλου, θεολόγο και Μαρία Παπαδόγιννη, καθηγήτρια φυσικής αγωγής και μέλη του Δικτύου eTwinning. Από το 3ο Γυμνάσιο μαθητές και μαθήτριες των τριών τάξεων με συμμετοχή των καθηγητριών Γεωργίας Λυμπεροπούλου, φιλολόγου και ιδρύτριας του eΤwinning Δικτύου Σχολικής Διαμεσολάβησης και των μελών του δικτύου Χρυσούλας Σιώπη, καθηγήτριας αγγλικών και Λυδίας Κανταρτζή, φιλολόγου. Συμμετείχε επίσης και η κα Μαρία Σεβαστίδου, θεολόγος και υποδιευθύντρια του σχολείου.
Στην επιτυχία της συνάντησης συνέδραμε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Στυλιανός Αποστόλου, ο οποίος σε συνεργασία με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Χρύσα Κληματσούδα ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα για τη δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο των μαθητών/τριών του 1ου ΓΕΛ Θέρμης προς και από το 3ο Γυμνάσιο Θέρμης και προσέφεραν πλούσιο μπουφέ και κεράσματα για τα παιδιά των τριών σχολείων και τις εκπαιδευτικούς και εμψυχώτριες της συνάντησης.