Επιστήμονες από όλο τον κόσμο συμμετείχαν σε πολυάριθμες αποστολές σε αεροπλάνα, πλοία και επίγειους σταθμούς, πραγματοποιώντας πτήσεις και μετρώντας χιλιάδες ώρες στον Ατλαντικό ωκεανό, με στόχο τη διακρίβωση των παρατηρήσεων του δορυφόρου EarthCARE. Στις αποστολές συμμετείχαν και δύο Ελληνίδες ερευνήτριες από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Περιστέρα Πάσχου και η Δήμητρα Κουκλάκη.
Ο δορυφόρος EarthCARE, που αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA), εκτοξεύθηκε στις 29 Μαΐου 2024, με στόχο την κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των νεφών, των αερολυμάτων και της ακτινοβολίας στη γήινη ατμόσφαιρα και την καλύτερη πρόγνωση των καιρικών και κλιματικών συνθηκών. Οι μετρήσεις γίνονται με τη χρήση τεσσάρων επιστημονικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων ενός lidar και ενός ραντάρ νεφών. Στη διακρίβωση συμμετέχει και το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ).
Στο πλαίσιο του προγράμματος «ORCESTRA», επιστημονικές ομάδες βρέθηκαν στο Πράσινο Ακρωτήριο και τα νησιά Μπαρμπέιντος στον Ατλαντικό ωκεανό, για να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες μετρήσεις που θα επιβεβαιώσουν τα δεδομένα του δορυφόρου κατά την ώρα που αυτός περνούσε από πάνω τους.
Η Περιστέρα Πάσχου συμμετείχε για έξι εβδομάδες σε μια αποστολή 28 επιστημόνων στο ερευνητικό σκάφος «Meteor Research Vessel», το οποίο ξεκίνησε από το Πράσινο Ακρωτήρι και κατέληξε στα Μπαρμπέιντος. Οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες, καθώς το πλοίο βρισκόταν σε περιοχή υπεύθυνη για έντονες καταιγίδες και τροπικούς κυκλώνες, αλλά δεν προέκυψαν σοβαρά προβλήματα.
Η κ. Πάσχου χειρίστηκε ένα όργανο lidar για την παρακολούθηση αερολυμάτων και νεφών. Οι καθημερινές ευθύνες της περιλάμβαναν τον έλεγχο της απόδοσης του οργάνου και τη συντήρησή του. Κρίσιμη στιγμή ήταν όταν ο δορυφόρος περνούσε κοντά από το πλοίο, η οποία απαιτούσε να διασφαλιστεί η συνεχής λειτουργία του οργάνου.
Κατά τη διάρκεια της αποστολής, η Δήμητρα Κουκλάκη συμμετείχε σε πτήσεις από τα Μπαρμπέιντος για τη συλλογή δεδομένων σε συνεργασία με το αεροσκάφος DLR HALO. Η αποστολή αυτή εστίασε στην καταγραφή των συγκεντρώσεων αερολυμάτων και άλλων ατμοσφαιρικών παραμέτρων για τη βελτίωση των κλιματικών μοντέλων.
Η κ. Κουκλάκη και η κ. Πάσχου τόνισαν την σημασία της συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσης ανάμεσα στις επιστημονικές ομάδες, γεγονός που συμβάλλει σε πιο αξιόπιστα δεδομένα και μετρήσεις. Η διακρίβωση των αποτελεσμάτων του EarthCARE έχει σημαντικές επιπτώσεις για την κατανόηση των κλιματικών αλλαγών.
Το ΙΑΑΔΕΤ προγραμματίζει την πειραματική εκστρατεία ACROSS στη Μεσόγειο το καλοκαίρι του 2026, όπου θα συμμετάσχει και ερευνητικό αεροσκάφος της NASA. Ο Βασίλης Αμοιρίδης ανέφερε ότι η Μεσόγειος θα είναι το μεγάλο τεστ για τον δορυφόρο EarthCARE, λόγω των πιο περίπλοκων ατμοσφαιρικών συνθηκών.