Τα γεγονότα που συμβαίνουν ολοένα και συχνότερα, κατακλύζοντας τα δελτία ειδήσεων και τις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν πως η εφηβική βία (ενδοσχολική και εξωσχολική) αποκτά διαστάσεις εκτεταμένου και επίμονου κοινωνικού φαινομένου. Ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Νίκος Σιδέρης δημοσιεύει ένα βιβλίο που επιδιώκει να ρίξει φως σε πολλαπλές πτυχές του προβλήματος. Με το έργο του «Δύναμη και βία στην εφηβεία. Μια στρατηγική για γονείς και παιδαγωγούς», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Μεταίχμιο, ο Σιδέρης απευθύνεται όχι μόνο σε γονείς και παιδαγωγούς, μα και σε όσους παρακολουθούν από κοντά και νοιάζονται για την καυτή κοινωνική επικαιρότητα.
Ο συγγραφέας αποφεύγει εξαρχής να χαϊδέψει τα αυτιά των εφήβων και εκ παραλλήλου να αφήσει ασχολίαστη την αμηχανία των γονιών με τα παιδιά τους. Ο έφηβος αποτελεί «υποκείμενο εν ποιήσει», μια προσωπικότητα δηλαδή υπό συνεχή διαμόρφωση, έναν νέο άνθρωπο που ζει με ένταση το περιβάλλον του. Έχοντας θολή εικόνα του σώματός του και ασαφή ιδέα για τον κόσμο εντός του οποίου καλείται να ενταχθεί, ο έφηβος καταφεύγει στην εικόνα της βίας και βάζει σε εφαρμογή το διαβόητο bullying προκειμένου να εξασφαλίσει, όπως νομίζει, για τον εαυτό του μια σίγουρη αναβάθμιση.
Η δύναμη της βίας έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με το ιδεώδες του εγώ. Για να στραφεί το παιχνίδι προς μια θετική κατεύθυνση, οι γονείς πρέπει να καταπολεμήσουν τον ανταγωνισμό του μάταιου πλούτου και του κοινωνικού κύρους. Ευθύνη έχουν όσοι ασκούν εποπτεία. Γονείς και παιδαγωγοί, αντί να καμφθούν από την επιθετικότητα της βίας, οφείλουν να αντιστρέψουν τους όρους και να βρεθούν με το κεφάλι ψηλά απέναντι στο bullying.