Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου» στο Εθνικό Μουσείο του Πεκίνου

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου» στο Εθνικό Μουσείο του Πεκίνου

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την επίσημη επίσκεψή της στο Πεκίνο ως προσκεκλημένη της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Σπουδών (CASS), εγκαινίασε χτες μαζί με τον Sun Yeli, υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας, την έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Εθνικό Μουσείο του Πεκίνου, η οποία οργανώθηκε από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας και συγκροτείται από 279 έργα. Η έκθεση δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει τα χαρακτηριστικά και τις αξίες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αναδεικνύοντας την αισθητική έκφραση του ανθρώπου σε ετερογενή κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα, από τη νεολιθική περίοδο μέχρι την ύστερη αρχαιότητα. Αποτελεί, ουσιαστικά, μέρος των πολιτιστικών δεσμών που έχουν καλλιεργηθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, όπως τονίζει η ίδια ανακοίνωση.

Η Λ. Μενδώνη αναφέρθηκε στην έκθεση, σημειώνοντας πως «αυτή η ξεχωριστή έκθεση ιχνηλατεί την αρχαία ελληνική αναζήτηση και επιδίωξη της ομορφιάς από τη νεολιθική περίοδο έως την ύστερη αρχαιότητα, παρέχοντας μια μοναδική πλατφόρμα για διαπολιτισμικό διάλογο». Τα αρχαία έργα σε συνδυασμό με σύγχρονα ψηφιακά μέσα προσφέρουν στο κινεζικό κοινό ένα ταξίδι στον χρόνο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Η έκθεση είναι δομημένη σε τέσσερα μέρη, με αντικείμενα καθημερινότητας στην ενότητα «Αιώνια αισθητική», και σε άλλες ενότητες που διερευνούν τις αισθητικές προτιμήσεις των αρχαίων κοινωνιών.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 5 Ιουνίου 2025, εγκαινιάστηκε παρουσία του πρέσβη της Ελλάδας στο Πεκίνο Ευγένιου Καλπύρη και του νέου πρέσβη της Κίνας στην Αθήνα Fang Qiu. Προηγουμένως, η υπουργός Πολιτισμού είχε συνάντηση συνεργασίας με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας, Sun Yeli, κατά την οποία εξήρε το υψηλό επίπεδο των πολιτιστικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Λ. Μενδώνη υπογράμμισε τη δυνατότητα εμβάθυνσης της πολιτιστικής συνεργασίας, καθώς οι δύο χώρες κατέχουν κορυφαία θέση στον διάλογο των πολιτισμών, προωθώντας την αμοιβαία συνεργασία στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, όπως η UNESCO. Ελλάδα και Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχουν κυρώσει τις συμβάσεις της UNESCO για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών και μπορούν να εντείνουν τη συνεργασία τους σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο Sun Yeli ευχαρίστησε την Λίνα Μενδώνη για τη στήριξη της Ελλάδας στην τελευταία Σύνοδο της UNESCO, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της Κίνας στο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η υπουργός Πολιτισμού σημείωσε την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και κινεζικών μουσείων, και την σημασία των ελληνικών εκθέσεων σε σημαντικά κινεζικά μουσεία για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού.

Η διοργάνωση του A’ Παγκόσμιου Συνεδρίου Κλασικών Σπουδών και η ίδρυση της Κινεζικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, ενισχύουν τις πολιτιστικές σχέσεις. Όπως τόνισε η υπουργός, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας θα συμβάλλει στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Με βασικό άξονα τη συνέργεια ανάμεσα στην πολιτιστική κληρονομιά και τον σύγχρονο πολιτισμό, παρέχεται η δυνατότητα συνεργασίας των ελληνικών οργανισμών με τους αντίστοιχους της Κίνας.

Loading

Play