«Χωρίς» αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι ουσιαστικά η επόμενη Βουλή, καθώς η κοινοβουλευτική συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει και μία σειρά αλλαγών, ως προς τις δυνατότητες που θα έχει από εδώ και στο εξής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είδε τα ποσοστά του να μειώνονται περαιτέρω, με το εκλογικό αποτέλεσμα να του δίνει 48 έδρες για την επόμενη τετραετία. Με βάση αυτό το νούμερο, δεν θα υπάρχουν στη συνέχεια μια σειρά από δυνατότητες, καθώς δεν θα διαθέτει το 1/6 των εδρών (50) για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας στην Κυβέρνηση, κάτι που απαιτείται από το άρθρο 84 παρ. του ΚτΒ.
Επίσης, δεν διαθέτει το 1/5 του συνόλου των εδρών, που προβλέπει ο ΚτΒ, για να υπογράψουν αίτημα πρότασης στην Ολομέλεια για την συγκρότηση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπή (αρ. 144 παρ.2). Αυτό θα μπορεί να γίνει μέσω της Συνταγματικής διάταξης του άρθρου 68 του Συντάγματος ( αρ. 84 παρ. 4) που προβλέπει ότι «Η Βουλή μπορεί να συνιστά δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο εξεταστικές επιτροπές, εφόσον η σχετική πρόταση δέκα (10) τουλάχιστον βουλευτών υπερψηφισθεί όμως από τα δύο πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας» δηλαδή χρειάζεται 120 ψήφους άρα και την «βοήθεια» και άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης.
Ακόμη, προβλήματα εκτιμάται ότι θα υπάρξουν για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε περίπτωση που η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποφασίσει η παρούσα Βουλή να είναι προτείνουσα της Αναθεώρησης του Συντάγματος καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει αυτοτελώς τους 50 βουλευτές που προβλέπει το άρθρο 119 για να υποβάλει στην αρμόδια Επιτροπή τις προτάσεις του για τις αναθεωρητέες διατάξεις που θα θέλει να συζητηθούν.
Δείτε επίσης: Κρήτη: 55χρονος άνδρας έπεσε από βεράντα