Οι κατηγορίες δικαιούχων
«Εάν έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, εάν, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε υπέρβαση θετική σε σχέση με τις προβλέψεις που προϋπολογισμού, είμαστε εδώ για να επιστρέψει το υπερβάλλον στην κοινωνία», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.
Όπως είπε, «στις 40 ημέρες που έχουν περάσει από την Πρωτοχρονιά, πέρα από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, έχουμε δεσμευτεί για τις εφημερίες των γιατρών και έχουμε δεσμευτεί για την αύξηση του επιδόματος γέννησης. Αυτά κοστίζουν 210-212 εκατ. ευρώ», για να προσθέσει ότι «νοιαζόμαστε να μη φύγει η κατάσταση από την τροχιά που έχει μπει» καθώς «στο τέλος της χρονιάς θα πρέπει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, σχεδόν 5 δισ. ευρώ, για να μειωθεί το χρέος», υπογράμμισε ο υπουργός.
Η πορεία των φορολογικών εσόδων αλλά και η πορεία του ΑΕΠ του 2023 που θα ανακοινωθεί στις 7 Μαρτίου αναμένεται να καθορίσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη χορήγηση μιας νέας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στα ευάλωτα νοικοκυριά το Πάσχα. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το ύψος του επιδόματος και τον αριθμό των δικαιούχων.
Τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, δείχνουν ότι τον Ιανουάριο οι εισπράξεις κινούνται πάνω από τον στόχο, ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κλείσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις του προηγούμενου έτους με την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2024 και της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ για το 2023.
Εάν αποφασιστεί η χορήγηση έκτακτης παροχής, θα είναι ανάλογη με αυτή που δόθηκε τα Χριστούγεννα ως έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε 2,3 εκατ. πολίτες, οικογένειες με παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες – δικαιούχους των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και χαμηλοσυνταξιούχους.
Δώρο Πάσχα 2024: 200-250 ευρώ σε 5 κατηγορίες πολιτών
Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέτρα που «ζυγίζονται» είναι:
Άμεση εισοδηματική ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών που πλήττονται περισσότερο από τις ανατιμήσεις των τροφίμων και την ενεργειακή ακρίβεια. Η πρόταση που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος μέσα στο Πάσχα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με τον αριθμό των δικαιούχων και το ποσό που θα λάβουν να διαμορφώνεται ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα εξασφαλιστεί.
Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα εναλλακτικά σχέδια για τα ευάλωτα νοικοκυριά που θα ωφεληθούν, τα οποία προβλέπουν 250.000 πολίτες που παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, περίπου 450.000 χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και 700.000 που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
Έτσι φέτος το Πάσχα ενδέχεται να πληρωθεί έξτρα «Δώρο Πάσχα»:
- Εξτρα δόση επιδόματος παιδιού Α21 από τον ΟΠΕΚΑ
- Εξτρα επίδομα σε στους δικαιούχους ΚΕΑ – Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
- 200 με 250 ευρώ σε περίπου 450.000 χαμηλοσυνταξιούχους
- 200 με 250 ευρώ σε 700.000 που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό
- 200 με 250 σε ΑΜΕΑ δικαιούχους των προνοιακών επιδομάτων
- 200 με 250 σε δικαιούχους επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΠΕΚΑ
Τα υπόλοιπα μέτρα
- Νέα μεγαλύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθού από 1ης Απριλίου 2024 με στόχο να διαμορφωθεί κοντά στα 830 ευρώ μεικτά από 780 ευρώ που είναι σήμερα.
- Η επίσπευση της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος από φέτος αντί το 2025 που προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός βρίσκεται στα σχέδια της κυβέρνησης. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη στόχος είναι να «σβήσει» οριστικά από το φορολογικό χάρτη το τέλος επιτηδεύματος που αποτελεί άδικο μνημονιακό μέτρο καθώς επιβαρύνει οριζόντια επαγγελματίες, αμειβόμενους με «μπλοκάκι» και επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος και τη φοροδοτική τους ικανότητα. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι με δεδομένο ότι το κόστος για τα κρατικά ταμεία από την πλήρη κατάργηση του μέτρου ξεπερνά τα 300 εκ. ευρώ αναζητείται ο ανάλογος δημοσιονομικός χώρος. Ωστόσο το χρόνο ανακοίνωσης του μέτρου θα τον επιλέξει ο Πρωθυπουργός. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το τρέχον έτος θα δώσει σημαντικές ανάσες σε πάνω από 650.000 φορολογούμενους καθώς ο φόρο-λογαριασμός του 2025 θα είναι μειωμένος έως και 1.000 ευρώ ανάλογα με το είδος και την έδρα της δραστηριότητας καθώς το τέλος καταβάλλεται κάθε χρόνο μαζί με το φόρο εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.
- Ισχυρά κίνητρα και μεγαλύτερες εκπτώσεις φόρου για συγχωνεύσεις και εξαγορές με στόχο την μεγέθυνση, την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Οι νέες παρεμβάσεις θα έρθουν να συμπληρώσουν το υφιστάμενο ευνοϊκό πλαίσιο του ν. 4935/22 για την ενίσχυση των συγχωνεύσεων καλύπτοντας τα «κενά» με νέα οικονομικά κίνητρα και υψηλά φορο μπόνους για την απορρόφηση των μικρών εταιριών από μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα. Να σημειωθεί ότι τι υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν παρέχει σήμερα αυτή την δυνατότητα καθώς επικεντρώνεται στις συνεργασίες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αποκλείοντας τις μεγάλες. Συνεπώς η πρώτη παρέμβαση από το οικονομικό επιτελείο θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση και η δεύτερη και πιο κομβική στην περαιτέρω ενίσχυση των φοροεκπτώσεων του ν. 4935/22 ο οποίος προβλέπει μείωση φορολογίας κατά 30%-50% στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση για 9 έτη.
Δείτε επίσης: Ματίνα Παγώνη: «Δεν έκανα παιδιά γιατί δεν ήθελα να προσποιηθώ για να κάνω τη μαμά»