Ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας στην έρευνα μέσω της συμμαχίας CIVIS/Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Πολιτών

Ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας στην έρευνα μέσω της συμμαχίας CIVIS/Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Πολιτών

Η σημασία της ενίσχυσης της επιστημονικής συνεργασίας, με την ανάπτυξη και προβολή συνεργατικών ερευνητικών έργων μεταξύ των πανεπιστημίων που συμμετέχουν στη «Συμμαχία CIVIS/Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο των Πολιτών», επισημάνθηκε κατά την ετήσια συνάντηση των εκπροσώπων των πανεπιστημίων, στο Σάλτζμπουργκ, της Ελβετίας.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η συνδρομή «ευρωπαϊκών πειραματικών πρωτοβουλιών» στην ενίσχυση της καινοτομίας, και, γενικότερα, στην αύξηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ανώτατης εκπαίδευσης. Εξετάστηκε, επίσης, η ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας ΕΕ-Αφρικής, ενώ ετέθη το θέμα των συμπράξεων των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, ως μέσο επίτευξης της «ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης».

Άλλωστε, η «Ευρωπαϊκή Πανεπιστημιακή Συνεργασία για τους Πολίτες της Ευρώπης» – CIVIS, στην οποία συμμετέχει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), αποτελεί ένα από τα 17 έργα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του καθορισμού μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για την ανώτατη εκπαίδευση.

Η Συμμαχία CIVIS συγκεντρώνει περίπου 470.000 φοιτητές και 58.000 μέλη προσωπικού, μεταξύ των οποίων τα 35.000 είναι ακαδημαϊκοί και ερευνητές. Επιπλέον, έχει στραφεί στην ενίσχυση συνεργασιών και με άλλα πανεπιστήμια κυρίως της μεσογειακής ζώνης και της Αφρικής, με τις οποίες έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, εξετάστηκε το μέλλον της ευρωπαϊκής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με έμφαση στην ανταλλαγή γνώσεων και καινοτόμων πρακτικών. Ετέθη η ανάγκη σχεδιασμού και δημιουργίας κοινών ευρωπαϊκών πτυχίων που θα ενθαρρύνουν την κινητικότητα των φοιτητών.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας από τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, συμφωνήθηκε η κοινή αξιοποίηση ερευνητικών υποδομών στο πλαίσιο της Συμμαχίας CIVIS. Ο Χρήστος Καραγιάννης, αντιπρύτανης Έρευνας του ΕΚΠΑ, τόνισε τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας, όπως η δυνατότητα νέων ερευνητικών συνεργασιών και η πρόσβαση σε ερευνητικές υποδομές αιχμής.

Τέλος, η επιστημονική συνεργασία θεωρείται προτεραιότητα για όλα τα πανεπιστήμια της Συμμαχίας και ενθαρρύνεται η ανάπτυξη συνεργατικών ερευνητικών έργων εντός της Συμμαχίας CIVIS.

©

Loading