Η ιστορική Βασιλική Β’ στη φημισμένη αρχαία πόλη των Φιλίππων, ένα από τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της ελληνικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αναστηλώθηκε στο δυτικό τμήμα της, αναδεικνύοντας τη μεγαλοπρέπεια του οικοδομήματος.
Ο επιβλητικός παλαιοχριστιανικός ναός, που βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων και κατά το παρελθόν αποτελούσε ένα από τα λαμπρότερα οικοδομήματα της φημισμένης πόλης που ίδρυσε ο βασιλιάς Φίλιππος το 356 π.Χ. και επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος το 51 μ.Χ., αναστηλώθηκε από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.
Φορέας υλοποίησης του έργου, που εκτελέστηκε επιτυχώς από την καβαλιώτικη τεχνική εταιρεία ME.CON. ΑΕ, ήταν η διεύθυνση Αναστήλωσης του υπουργείου Πολιτισμού. Με την ολοκλήρωση των εργασιών στη δυτική πλευρά, ο επισκέπτης μπορεί πλέον να δει καθαρά πώς ήταν η είσοδος του ναού με τον νάρθηκα, καθώς και το μέγεθος του οικοδομήματος που τον ξεχωρίζει.
Οι παρεμβάσεις που έγιναν εξασφάλισαν τη στατικότητα του μνημείου από μελλοντικές καταστροφές, καθώς τμήματα του διασωθέντος οικοδομήματος παρουσίαζαν εκτεταμένα προβλήματα φθοράς. Επίσης, με τις επεμβάσεις προστέθηκαν τμήματα του οικοδομήματος που είχαν γκρεμιστεί.
Για τις ανάγκες της αναστήλωσης χρησιμοποιήθηκαν υλικά που συνάδουν απόλυτα με το μνημείο ώστε να μην υπάρχει αλλοίωση της συνολικής εικόνας του. Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιήθηκαν και μαρμάρινοι λίθοι από παλιά λατομεία των Φιλίππων.
Ο αρχαιολόγος Στάθης Ηλιάδης, που επέβλεψε τις αναστηλωτικές εργασίες, τονίζει ότι το έργο έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με την προβλεπόμενη μελέτη.
Ο κ. Ηλιάδης επισημαίνει ότι ήταν ένα πολύ απαιτητικό έργο, το οποίο υλοποιήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παρά τις δυσκολίες και καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Οι εργασίες ανέδειξαν τη μεγαλοπρέπεια του παλαιοχριστιανικού ναού και εξασφάλισαν προστασία για τις επόμενες δεκαετίες.
Τους επόμενους μήνες, οι επισκέπτες θα δουν από κοντά τα ερείπια και τα αναστηλωτικά μέρη της Βασιλικής Β’, καθώς και τις βεσπασιανές εγκαταστάσεις, που ήταν αρχαία δημόσια αποχωρητήρια.
Η Βασιλική Β’ πιστεύεται ότι κτίσθηκε το 550 μ.Χ. αλλά κατέρρευσε πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες, γεγονός που καθόρισε τη μοίρα της.
Η μέχρι σήμερα μελέτη αποκαλύπτει ότι πιθανόν το οικοδόμημα να θεμελιώθηκε επάνω σε παλαιότερη βασιλική, δημιουργώντας κατασκευαστικά λάθη. Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του ναού είναι συγκρίσιμα με αυτά στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.
Ο σημερινός επισκέπτης μπορεί να αντιληφθεί την απογοήτευση και την πίκρα των δημιουργών του ναού, που έμεινε αναξιοποίητος στην πόλη που επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος.
Η πρώτη καταγεγραμμένη Θεία Λειτουργία στα νεότερα χρόνια τελέστηκε το 1934.
Στη δεκαετία του 1930, η Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στα ερείπια της Βασιλικής Β’ συγκέντρωσε πλήθος κόσμου και έχει αποτυπωθεί σε φωτογραφίες της εποχής. Στη συνέχεια, ο μακαριστός μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου καθιέρωσε αγρυπνία στα ερείπια του ναού.
Ο ίδιος ανέφερε ότι τα διάσπαρτα μάρμαρα είναι λίθοι ζώντες, που διατηρούν την ιστορία της αρχαίας πόλης των Φιλίππων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ