Εορτασμός των 150 χρόνων του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα με την παρουσία του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ

Εορτασμός των 150 χρόνων του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα με την παρουσία του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ

Στην τελετή του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (DAI) Αθηνών, με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από την ίδρυσή του, παρευρέθη ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας.

Κατά την προσφώνησή του, ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ δήλωσε: «Τι ωραία που σε αυτό το ταξίδι μου, το τέταρτο στην Ελλάδα, μπορώ σήμερα να γιορτάζω μαζί σας, σε αυτό το πανέμορφο κτήριο στο κέντρο της Αθήνας, τα 150ά γενέθλια του Ινστιτούτου… Δεν υπάρχουν πολλά γερμανικά ερευνητικά ιδρύματα που να μπορούν να υπερηφανεύονται για την τόσο μακρά και λαμπρή ιστορία τους».

Ο Γερμανός Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της μνήμης: «Η μνήμη είναι πολύ σημαντική. Η μνήμη για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Γερμανοί κι εδώ στην Ελλάδα και τα οποία είναι σχεδόν άγνωστα στη Γερμανία». Ο κ. Σταϊνμάιερ εξέφρασε τη συγκίνησή του για τη συμμετοχή του σε μία τελετή μνήμης στην Κάνδανο, στην Κρήτη, και τόνισε την ανάγκη να θυμόμαστε γεγονότα ώστε να μην επαναληφθούν.

Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ενεργοποίησε το πρόγραμμα 3D περιήγησης στην έκθεση του Ινστιτούτου για τα 150 χρόνια της δραστηριότητάς του στην Ελλάδα. Η πρόεδρος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, Dr Friederike Fless, εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς το ελληνικό κράτος και τους Έλληνες συναδέλφους για τη στήριξή τους στην εργασία του Ινστιτούτου.

Στη συνέχεια, τρεις ειδικοί από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τη Γαλλία έκαναν διαλέξεις με θέμα τον πολιτισμό και τις αρχαιολογικές έρευνες που διεξάγονται στην Ελλάδα. Το DAI Αθηνών γιορτάζει την επέτειό του με εκδηλώσεις και εκθέσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τη δίγλωσση έκθεση «Επί τόπου. 150 χρόνια Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών», η οποία καταγράφει τη συμβολή του Ινστιτούτου στην έρευνα της αρχαίας Ελλάδας μέσω μιας πλούσιας ιστορίας και ερευνητικών προγραμμάτων.

Loading

Play