Εορταστικές προτάσεις: Πέντε Έλληνες πεζογράφοι που πρέπει να ανακαλύψετε

Εορταστικές προτάσεις: Πέντε Έλληνες πεζογράφοι που πρέπει να ανακαλύψετε

Πέντε βιβλία Ελλήνων πεζογράφων από την εκδοτική παραγωγή της χρονιάς που φεύγει επιλέγει το ΑΠΕ-ΜΠΕ για όσους επιθυμούν να διαβάσουν ή να αγοράσουν δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα κατά τη διάρκεια των γιορτών. Η επιλογή δεν περιλαμβάνει βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν ή πρόκειται να κυκλοφορήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Την επόμενη εβδομάδα, πέντε μεταφράσεις.

Πολλαπλές όψεις του μυθιστορηματικού κόσμου του Πέτρου Μάρκαρη συναντάμε στο βιβλίο του «Η βία της αποτυχίας». Ο βασικός θεματικός άξονας του συγγραφέα αφορά τα καυτά ζητήματα της κοινωνικής επικαιρότητας, ιδίως τη βία που πλήττει πανεπιστήμια και σχολεία. Ο χορός της δράσης ανοίγει με τον φόνο ενός καθηγητή Οικονομικών εντός του πανεπιστημιακού χώρου. Ο Χαρίτος και η νεαρή αστυνόμος Αντιγόνη Φελέκη αντιμετωπίζουν διαδοχικά προβλήματα, όπως συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και φοιτητών, μια πρόσθετη δολοφονία και την ένταση της διαμάχης ανάμεσα στους υποστηρικτές των ανθρωπιστικών επιστημών και εκείνους που προσηλώνονται στην οικονομία και την τεχνολογία. Αυτή η αντίθεση απασχολεί την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα εδώ και χρόνια, αποκτώντας τώρα μια ανησυχητική διάσταση.

Λίγο πριν από τον θάνατό του, ο Χρήστος Βακαλόπουλος (1956-1993) δημοσίευσε τη «Γραμμή του ορίζοντος» (1991), η οποία επανακυκλοφόρησε φέτος από την Εστία. Το μυθιστόρημα αποπνέει ένα διάχυτο αίσθημα νοσταλγίας για το ραδιόφωνο, το ροκ και τις κινηματογραφικές αίθουσες της αθηναϊκής δεκαετίας του 1960. Η αγαθή ομοθυμία της αθηναϊκής γειτονιάς αντιπαρατίθεται στον μηχανικό πολιτισμό της τηλεόρασης. Η κριτική του Βακαλόπουλου στρέφεται επίσης προς το «ξανθό» γένος της Ευρώπης.

Το μυθιστόρημα της Σοφίας Νικολαΐδου «Δικά μας παιδιά» εξερευνά τη σχέση γονέων και παιδιών, βυθίζοντας τους αναγνώστες σε ένα άγριο και ασυμμάζευτο κουβάρι. Οι γονείς συχνά δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις αντιδράσεις και τη γλώσσα των παιδιών τους, ενώ τα παιδιά νιώθουν απογοήτευση και κλείνονται στον εαυτό τους. Η γλώσσα των παιδιών αποτελεί μία από τις σημαντικότερες κατακτήσεις του βιβλίου, φυσική και ρεαλιστική.

Ο Μιχάλης Μακρόπουλος, με το ακούραστο διερευνητικό του πνεύμα, μας εισάγει στον κόσμο της καθημερινότητας της Ελλάδας του τέλους του προηγούμενου αιώνα μέσω της νουβέλας «Μαργαρίτα Ιορδανίδη». Το βιβλίο μοιάζει με ψυχολογικό θρίλερ, εξερευνώντας τη διαδικασία της υπαρξιακής απογύμνωσης που κρύβεται πίσω από τα φαινόμενα. Ο Μακρόπουλος κρατάει το μυστικό που συνδέει τη Μαργαρίτα με τους συμπρωταγωνιστές της μέχρι και τις έσχατες αράδες.

Τα διηγήματα του Χρυσόστομου Τσαπραΐλη «De Mysteriis» αναδεικνύουν μια ανατροπή της φυσικής τάξης και την ανασκαφή των θαμμένων μυστικών της πραγματικότητας. Οι χώροι δράσης εντοπίζονται στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα, με την αφήγηση να μετακινείται από τον ανιστορικό χρόνο της λαογραφίας στο παρόν ή σε ένα ορατό παρελθόν. Η φαντασία του συγγραφέα ανακαλεί στοιχεία του Πόε, του Λάβκραφτ και του Τόλκιν.

Loading

Play