Επιστήμη και πολιτική: Νέα εργαλεία για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης

Επιστήμη και πολιτική: Νέα εργαλεία για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα φαίνεται ότι, δυστυχώς, ήρθαν για να μείνουν. Ζητούμενο παραμένουν για την αντιμετώπισή τους οι ακριβείς προβλέψεις σε αυτό το νέο κλίμα . Η επιστήμη, λοιπόν, τίθεται στην υπηρεσία της πολιτείας για την χάραξη πολιτικών με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Μέσω της συνεργασίας της Ακαδημίας Αθηνών με πανεπιστημιακά ιδρύματα κύρους και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναπτύσσεται μία βάση δεδομένων και επιστημονικών εργαλείων για τον σχεδιασμό των πολιτικών πρόληψης και προσαρμογής. Η ανάπτυξη μίας ψηφιακής Εθνικής Βάσης Κλιματικών Δεδομένων και προσομοιώσεων σε υψηλή υποκλιμάκωση για τις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας βρίσκεται σε εξέλιξη .

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομάδας του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας (ΚΕΦΑΚ), η ουσία του έργου είναι η υποκλιμάκωση κλιματικών και ατμοσφαιρικών μοντέλων σε επίπεδο ανάλυσης 1x1km, με στόχο τη βελτιστοποίηση της ικανότητας πρόβλεψης. Η υποκλιμάκωση καθίσταται αναγκαία προκειμένου να προσαρμοστούν τα αποτελέσματα των παγκόσμιων κλιματικών μοντέλων στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ελλάδας.

Από το ΥΠΕΝ υπογραμμίζεται ότι, για πρώτη φορά, η πολιτεία επενδύει χρηματικούς πόρους στην προβλεπτική της ικανότητα. Η συμβολή του έργου είναι εξαιρετικά πολύτιμη για την ανάπτυξη πολιτικών που έχουν στον πυρήνα τους την έννοια της ανθεκτικότητας.

Η διάρκεια του έργου είναι 20 μήνες, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1,65 εκατ. ευρώ και καλύπτεται από πόρους του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Loading