Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κίνηση της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως να φέρει το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να δείχνουν πως δεν θα το ψηφίσουν.
Η Νίκη Κεραμέως έχει καταθέσει τροπολογία για να εφαρμοστεί άμεσα το νομοσχέδιο, ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ισχύσει από τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν προτίθεται να ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου.
Ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, για ανακολουθία λόγων και πράξεων στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού μέσω επιστολικής και στις βουλευτικές εκλογές.
Όπως ανέφερε ο Σ. Φάμελλος: «Η κυβέρνηση αποδείχθηκε και ασυνεπής και ανεπαρκής! Αποδείχθηκε ανάξια να αξιοποιήσει τη διάθεση συναίνεσης που δείξαμε. Ναρκοθέτησε την προσπάθεια ουσιαστικής σύγκλισης με αποκορύφωμα την εμπρηστική και τυχοδιωκτική χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) τροπολογία. Που παρότι απαιτεί διευρυμένη πλειοψηφία, εσείς όχι μόνο δεν την επιδιώξατε, αλλά με τη μεθόδευση τη ναρκοθετήσατε».
Μετά την ομιλία του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, πήρε τον λόγο και έθεσε προς τον ΣΥΡΙΖΑ μία σειρά από καίρια ερωτήματα αναφορικά με τη στάση του Στέφανου Κασσελάκη, λέγοντας: «Πώς γίνεται να λες ότι είσαι υπέρ της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού για τις ευρωεκλογές αλλά όχι για τις εθνικές εκλογές; Τι λέτε δηλαδή σε έναν Έλληνα πολίτη που μένει στο Μπουένος Άιρες, ότι, ναι, στις ευρωεκλογές ψήφισε με επιστολική ψήφο, αλλά για τις εθνικές εκλογές πάρε ένα αεροπλάνο, ταξίδεψε για τρεις ώρες για να πας στη Βόρεια Αμερική που έχει εκλογικό τμήμα και ψήφισε από εκεί. Πώς γίνεται, αν καταλαβαίνω καλά, στην αρχή να λες “ναι” στην επιστολική ψήφο και μετά “όχι”; Ακόμη και αν διαφωνείς με μια διαδικασία, τι σχέση έχει αυτό με την ουσία, με το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να μπορέσουν επιτέλους να μην έχουν πρακτικούς περιορισμούς στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου; Πώς γίνεται ο πρόεδρός σου να είναι απόδημος, να υπερασπίζεται διαχρονικά τον πιο ενεργό ρόλο αποδήμων και ξαφνικά να υπαναχωρείς από τη στάση αυτή και να λες ένα μεγάλο “όχι”; Ο πρόεδρός σας θα περιοδεύσει σε χώρες του εξωτερικού ενόψει ευρωεκλογών, τώρα, φαντάζομαι το επόμενο διάστημα. Ένα ερώτημα θα έχουν για εκείνον οι απόδημοι Έλληνες, οι πρώην συμπολίτες του στην Αμερική για παράδειγμα: γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψηφίζει την επιστολική ψήφο, ενώ υπάρχει αυτή η δυνατότητα;».
Οι τροποποιήσεις του ΠΑΣΟΚ
Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει ζητήσει κάποιες τροποποιήσεις για να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τις ευρωεκλογές, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει θέσει δύο προϋποθέσεις.
- Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών τόνισε ότι το κόμμα του θα στηρίξει τις προωθούμενες ρυθμίσεις εάν, πρώτον, αποσυρθεί η τροπολογία που διευκολύνει τους απόδημους Έλληνες να ψηφίζουν επιστολικά και στις εθνικές εκλογές.
- Δεύτερη προϋπόθεση να τροποποιηθεί το νομοσχέδιο για την επιστολική στις ευρωεκλογές ώστε εντός της επικράτειας να διευκολυνθούν μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες (ηλικιωμένοι, φοιτητές, εποχιακά εργαζόμενοι) και όχι το σύνολο των ψηφοφόρων.
Να υπενθυμίσουμε ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή το ΠΑΣΟΚ ψήφισε υπέρ επί της αρχής χωρίς επιφυλάξεις και αστερίσκους.
Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε άθλιο το νομοσχέδιο και ζήτησε να αποσυρθεί μαζί με την τροπολογία της κ. Κεραμέως.
Υπογράμμισε ότι τις συνέπειες αυτού του μέτρου θα τις δει σύντομα ο λαός και «η ευθύνη θα είναι όλη της κυβέρνησης και όσων της δίνουν χέρι βοήθειας».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος άσκησε και αυτός έντονη κριτική στην κυβέρνηση στην ομιλία του στη βουλή. Αντίθετα η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι θα στηρίξει το νομοσχέδιο του υπουργείου, αφού όπως τόνισε είναι δικαίωμα των απόδημων Ελλήνων να μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές.
Βέβαια η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε να μην εφαρμοστεί το μέτρο και στις εθνικές εκλογές και να κατατεθεί νέο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι θα το ψηφίσει και τότε.