Eπιστράτευση – Ουκρανία: Τους βγάζουν με το ζόρι από συναυλίες και νυχτερινά κέντρα για να πάνε στο μέτωπο

Eπιστράτευση – Ουκρανία: Τους βγάζουν με το ζόρι από συναυλίες και νυχτερινά κέντρα για να πάνε στο μέτωπο

Σε βίαιες επιστρατεύσεις ανδρών σε ηλικία στράτευσης προχωρά ο στρατός της Ουκρανίας καθώς οι ανάγκες στο μέτωπο με τη Ρωσία είναι επιτακτικές.

Πολύ έντονες αντιδράσεις προκαλούν περιστατικά όπου νεαροί Ουκρανοί σύρονται έξω από χώρους διασκέδασης προκειμένου να καταταγούν.

Αντιμέτωπη με τεράστιες ελλείψεις σε στρατιώτες, η ουκρανική ηγεσία έχει ξεκινήσει έναν νέο γύρο επιστράτευσης. Πολλοί θέλοντας να αποφύγουν τη στράτευση ψάχνουν τρόπους να φύγουν από τη χώρα ή να πάρουν απαλλαγή με ψευδείς αιτιολογίες.

Όσοι δεν τα καταφέρνουν ή διαπιστώνεται πρόβλημα στην απαλλαγή τους, κινδυνεύουν από τις αρχές, που πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές εφόδους σε χώρους στους οποίους συγκεντρώνονται νέοι σε ηλικία και «μαζεύουν» κόσμο.

Τα τελευταία 24ωρα οι αξιωματικοί πραγματοποιήθηκαν έφοδοι σε εστιατόρια, μπαρ και συναυλίες στο Κίεβο και όσοι δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα για απαλλαγή, συλλαμβάνονταν για να σταλούν στις γραμμές του μετώπου.

Μαρτυρίες αλλά και ντοκουμέντα δείχνουν βίαιες προσαγωγές με τη αστυνομία να στήνει «καρτέρι» στην είσοδο συναυλίας ροκ συγκροτήματος, αλλά και σε πολυτελές εμπορικό κέντρο (Goodwine) και σε δημοφιλές εστιατόριο (Avalon). Αναφορές για επιδρομές σε κλαμπ και εστιατόρια υπήρξαν και από άλλες πόλεις της Ουκρανίας.

Σε βίντεο εμφανίζονται άνδρες να αντιστέκονται καθώς συλλαμβάνονται από τις ουκρανικές αρχές. «Φύγετε! Αφήστε με!» φώναζε ένας από αυτούς καθώς αστυνομικοί τον σέρνουν για να τον οδηγήσουν στο γραφείο στρατολόγησης που στήνεται πρόχειρα στο δρόμο έξω από χώρους διασκέδασης.

Υπενθυμίζεται πως όλοι οι άνδρες ηλικίας 25 έως 60 ετών είναι επιλέξιμοι για τον στρατό και όλοι από 18 έως 60 ετών απαγορεύεται να ταξιδέψουν εκτός χώρας γιατί μπορεί να χρειαστούν ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Αποκαλυπτικά ρεπορτάζ σε διεθνή ΜΜΕ έχουν αναδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα την απόγνωση Ουκρανών που φτάνουν στο σημείο να διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να φύγουν από τη χώρα. Τον περασμένο Απρίλιο, η Υπηρεσία Συνοριοφυλακής της Ουκρανίας ανέφερε ότι τουλάχιστον 30 άνδρες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διαφύγουν. Οι περισσότεροι πνίγηκαν καθώς προσπαθούσαν να διασχίσουν παγωμένα ποτάμια ή χάθηκαν σε ορεινά περάσματα.

«Αυτή η κατάσταση στο εσωτερικό, το να είσαι πάντα σε κίνδυνο, έχει επιστρέψει», ανέφερε ένας 27χρονος άνδρας στο Associated Press σχολιάζοντας το «ανθρωποκυνηγητό» που έχει εξαπολύσει ο στρατός. Οι «νέοι φοβούνται να κυκλοφορήσουν» μήπως και τους εντοπίσει η στρατονομία, σημείωσε.

Ο Oleksandr Danylyuk, συνεργάτης στο Royal United Services Institute στο Λονδίνο, είπε στην Telegraph: «Η επιστράτευση έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή ως εισιτήριο χωρίς επιστροφή. Ο μόνος τρόπος να τερματιστεί η θητεία σου είναι να πεθάνεις ή να μείνεις ανάπηρος».

Loading