Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής των κατοίκων της Ευρώπης έχει επιβραδυνθεί από το 2011 και μετά, όπως διαπιστώνει έρευνα με επικεφαλής το University of East Anglia, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Public Health».
Όπως εντόπισε η μελέτη, η διατροφή, η σωματική αδράνεια και η παχυσαρκία, όπως και η πανδημία Covid, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για αυτή την επιβράδυνση. Η ερευνητική ομάδα μελέτησε δεδομένα από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας, συγκρίνοντας τις αλλαγές στο προσδόκιμο ζωής, τις αιτίες θανάτου και την έκθεση του πληθυσμού σε παράγοντες κινδύνου σε όλη την Ευρώπη κατά τις περιόδους 1990-2011, 2011-2019 και 2019-2021.
Κατά την περίοδο 1990-2011, η μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνους συνέχισε να οδηγεί σε σημαντική βελτίωση του προσδόκιμου ζωής. Ωστόσο, από το 2011 και μετά, διαπιστώθηκε ότι οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα αποτέλεσαν την κύρια αιτία της μείωσης που υπήρξε στη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής κατά την περίοδο 2011-2019. Μετά το 2011, σημαντικοί κίνδυνοι, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη είτε αυξήθηκαν είτε σταμάτησαν να βελτιώνονται σε όλες σχεδόν τις χώρες.
Στην έρευνα μελετήθηκαν 20 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία και η Γερμανία. Από όλες τις χώρες, η Αγγλία παρουσίασε τη μεγαλύτερη επιβράδυνση στο προσδόκιμο ζωής, ενώ χώρες όπως η Νορβηγία και η Σουηδία διατήρησαν καλύτερο προσδόκιμο ζωής μετά το 2011.
Η περίοδος 2019-2021 κατέδειξε μια συνολική μείωση του μέσου ετήσιου προσδόκιμου ζωής σε όλες τις χώρες, με τη μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται στην Ελλάδα και την Αγγλία. Στην Ελλάδα, εκτός από τους θανάτους από αναπνευστικές λοιμώξεις και άλλα προβλήματα υγείας σχετικά με την Covid-19, ένα μικρό μέρος της μείωσης του προσδόκιμου ζωής αποδόθηκε σε θανάτους από νεοπλάσματα.
Διαπιστώθηκε ότι, παρά την ύφεση, το προσδόκιμο ζωής για τους ηλικιωμένους σε πολλές χώρες εξακολούθησε να βελτιώνεται, γεγονός που δείχνει ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε ένα φυσικό ανώτατο όριο μακροζωίας, όπως παρατηρεί ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής του University of East Anglia.
Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη για υγιεινότερο τρόπο ζωής και καλούν τις κυβερνήσεις να επενδύσουν σε πρωτοβουλίες για τη δημόσια υγεία.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(25)00009-X/fulltext
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ