Επτά νέα προγράμματα για την κυκλαδική ταυτότητα: Εξελίξεις από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Επτά νέα προγράμματα για την κυκλαδική ταυτότητα: Εξελίξεις από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Πριν ένα χρόνο, το Cycladic Identity ξεκίνησε την προώθηση προγραμμάτων που προάγουν τη διατήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη της κυκλαδικής ταυτότητας, μιας ιδιαίτερης πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που κινδυνεύει από φαινόμενα της σύγχρονης εποχής, όπως ο σαρωτικός υπερτουρισμός και η εγκατάλειψη των παραδοσιακών πρακτικών.

Έναν χρόνο μετά, η πρωτοβουλία αυτή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (ΜΚΤ) έχει αποδώσει καρπούς με έργα που τα περισσότερα έχουν ολοκληρωθεί. Στην δεύτερη χρηματοδοτική φάση, επτά νέα προγράμματα σε πέντε νησιά των Κυκλάδων έρχονται να προστεθούν, ενώ σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί η ανοικτή πρόσκληση για την τρίτη φάση. Η πρωτοβουλία λειτουργεί ως πλατφόρμα προσέλκυσης και κατανομής πόρων σε προγράμματα που υλοποιούνται από φορείς που δραστηριοποιούνται στα νησιά.

«Το ΜΚΤ δεν θα υπήρχε σήμερα χωρίς τα νησιά των Κυκλάδων και τον πολιτισμό τους, τον οποίο το 1986, χάρη στην Ντόλη Γουλανδρή, αναδεικνύουμε με πολύ αγάπη. Η πρωτοβουλία είναι το δικό μας έμπρακτο ευχαριστώ στα νησιά που αποτελούν τον λόγο ύπαρξής μας», δήλωσε η Σάντρα Μαρινοπούλου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, κατά την παρουσίαση των νέων προγραμμάτων που θα πραγματοποιηθούν στην Αμοργό (δύο προγράμματα) και από ένα σε Αντίπαρο, Σίκινο, Σίφνο, Σύρο, καθώς και ένα διακυκλαδικό.

Συγκεκριμένα, μετά τα 9 προγράμματα της πρώτης φάσης, τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, οι Δρ Δημήτρης Αθανασούλης, διευθυντής Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Dr Michael Boyd, συν-διευθυντής της ανασκαφής στην Κέρο, Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής WWF Ελλάς, και Δρ Αγγελική Κοσμοπούλου, αρχαιολόγος και σύμβουλος βιωσιμότητας, αξιολόγησαν τις προτάσεις της δεύτερης φάσης και προέκριναν για φέτος τα εξής προγράμματα:

Aμοργός | «Παιχνίδια στο πέρασμα του χρόνου»| Φορέας υλοποίησης: Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Καταπόλων Αμοργού. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η καταγραφή και αναβίωση των παραδοσιακών παιχνιδιών της Αμοργού.

Aμοργός | 3ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» | Φορέας υλοποίησης: Το Μιτάτο της Αμοργού. Σκοπός του προγράμματος είναι η μετάδοση της γνώσης της τέχνης της ξερολιθιάς και η εξοικείωση του κοινού με τις ξερολιθικές κατασκευές.

Διακυκλαδικό | «Greek Islands Trail – Cyclades» | Φορέας υλοποίησης: Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας «Μονοπάτια της Ελλάδας». Το Greek Islands Trail – Cyclades είναι μία πρόταση για την ένωση των καλύτερων μονοπατιών των Κυκλάδων σε μια ενιαία πεζοπορική διαδρομή.

Σίκινος | «Καταγραφή και ανάδειξη της χλωρίδας της Σικίνου»| Φορέας υλοποίησης: Σύνδεσμος Σικινητών. Η Σίκινος προσφέρεται για την έρευνα της χλωρίδας που φιλοξενεί.

Σίφνος | «Ψηφιακό αποθετήριο Σιφνέικων Τραγουδιών και Καλάντων» |Φορέας υλοποίησης: Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη διαφύλαξη και ανάδειξη της ποιητικής και μουσικής έκφρασης των Σιφνιών.

Σύρος | «Οι υφάντρες και οι αναμνήσεις τους» | Φορέας υλοποίησης: Hermoupolis Heritage. Οι βασικές δράσεις περιλαμβάνουν την καταγραφή μαρτυριών εργατριών του εργοστασίου Ζησιμάτου.

Αντίπαρος | «Μελέτη Αρχιτεκτονικής Τεκμηρίωσης/ Αποτύπωσης Κάστρου Αντιπάρου» | Φορέας υλοποίησης: Σύλλογος για την Προστασία – Ανάπτυξη της Αντιπάρου – Δεσποτικού. Το πρόγραμμα αφορά τη μελέτη της αρχιτεκτονικής τεκμηρίωσης του ενετικού Κάστρου της Αντιπάρου.

Σημειώνεται ότι η μέγιστη διάρκεια υλοποίησης των προγραμμάτων είναι οι 12 μήνες και μέγιστο ποσό χρηματοδότησης τα 10.000 ευρώ. Η υλοποίηση των προγραμμάτων έχει ήδη ξεκινήσει και παρακολουθείται μέσω αναφορών και επισκέψεων στο πεδίο. Η πρωτοβουλία παρέχει στους χρηματοδοτούμενους φορείς ένα κύκλο τριών σεμιναρίων, με στόχο την καλύτερη οργάνωση και άρτια υλοποίηση κάθε προγράμματος. Η πρόσκληση για την τρίτη φάση χρηματοδότησης προγραμμάτων για το 2025-2026 θα αναρτηθεί στο website της Πρωτοβουλίας από τις 15 Οκτωβρίου 2024.

Κατά την παρουσίαση των νέων προγραμμάτων, μέλη της επιστημονικής επιτροπής αναφέρθηκαν σε κάποια από αυτά, όπως το πρόγραμμα «Καταγραφή και ανάδειξη της χλωρίδας της Σικίνου» και η «Μελέτη Αρχιτεκτονικής Τεκμηρίωσης/ Αποτύπωσης Κάστρου Αντιπάρου».

«Αυτό που ξεχωρίζει στις Κυκλάδες είναι το στοιχείο της κλίμακας. Σε μια πολύ μικρή κλίμακα βλέπουμε μια τεράστια ποικιλία ειδών, βιοτόπων και πολλά από αυτά είναι ενδημικά», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής WWF Ελλάς, με αφορμή το πρόγραμμα που αφορά την καταγραφή χλωρίδας στη Σίκινο.

Ο στόχος του προγράμματος είναι η καταγραφή των αρωματικών και ενδημικών φυτών του νησιού και η δημιουργία φυσικού ερμπαρίου για την ενημέρωση των κατοίκων και επισκεπτών.

«Ξεκινώντας τις πρώτες εργασίες διερεύνησης του μνημείου, διαπιστώσαμε ότι το Κάστρο της Αντιπάρου είναι εξαιρετικά σύνθετο και απαραίτητο να αποτυπωθεί αρχιτεκτονικά», δήλωσε ο Δημήτρης Αθανασούλης, έφορος αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Στόχος είναι η προστασία και ανάδειξη του μνημείου για τις επόμενες γενιές.

Το Cycladic Identity είναι η πρωτοβουλία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που στοχεύει στην προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των Κυκλάδων. Η αξιολόγηση των προτάσεων προς χρηματοδότηση γίνεται από την Επιστημονική Επιτροπή του Cycladic Identity.

Περισσότερες πληροφορίες για το Cycladic Identity μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΜΚΤ https://www.cycladicidentity.gr/

Loading