(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI)

Γεωργιάδης: Ανακοινώνονται 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στο OPEN για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας με τα χειρουργεία και με την έλλειψη αναισθησιολόγων.

Ο υπουργός τόνισε ότι θα γίνουν 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης έτσι ώστε να μειωθεί όσο γίνεται η λίστα των ασθενών που είναι στην ουρά.

propoli

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» λέγοντας:

«Υπάρχει πρόβλημα στα χειρουργεία από την έλλειψη των αναισθησιολόγων. Δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι πανευρωπαϊκό. Εκτός από τις μετακινήσεις που ήδη αποφασίσαμε από την Παρασκευή για να σταματήσει η αναστολή των τακτικών χειρουργείων, προκηρύσσουμε αύριο και τις τρεις προβλεπόμενες θέσεις αναισθησιολόγων πλήρους απασχόλησης, μονίμων.

Το οργανόγραμμα του νοσοκομείο προβλέπει 11 αναισθησιολόγους, υπηρετούν 8 άρα 3 θέσεις μπορούμε να προκηρύξουμε. Δεν είμαι αισιόδοξος πως η πρόσληψη θα γίνει αμέσως, το αντίθετο. Μια πρόσληψη ενός γιατρού έχει μια διαδικασία από τον νόμο αλλά πρέπει να έρθουν και οι γιατροί. Οι περισσότερες προκηρύξεις που κάνουμε είναι άγονες, ειδικά για τους αναισθησιολόγους, δεν έρχεται κανένας ενδιαφερόμενος».

«Το μεγαλύτερο έλλειμμα των αναισθησιολόγων στην Ελλάδα σήμερα με πολύ μεγάλη διαφορά το έχει η πόλη της Θεσσαλονίκης. Η κατάσταση στο Αγλαΐα Κυριακού είναι εξαιρετικά καλύτερη από ότι στο Ιπποκράτειο. Εκεί για να κάνουμε τις εφημερίες, έχουμε επιτάξει αναισθησιολόγους από τον ιδιωτικό τομέα και τους φέρνουμε με το ζόρι στο ΕΣΥ για να κάνουν εφημερίες. Η Αθήνα είναι σε καλή κατάσταση σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Έχουμε κάνει 7 φορές προκήρυξη για θέση αναισθησιολόγων και ελάχιστοι έχουν ανταποκριθεί».

Όπως επισημαίνει ο υπουργός ο μισθός είναι περίπου 2.500 ευρώ και σχολίασε πως «πράγματι, οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ καλύτερες».

Για τους αναισθησιολόγους είπε πως σε πέντε χρόνια θα αυξηθεί ο αριθμός τους από τις σχολές, ωστόσο θα φανεί το αν θα μείνουν στην Ελλάδα.

«Σε μια πενταετία από τώρα θα έχουμε πολλούς αναισθησιολόγους από τις σχολές. Από το αν θα μείνουν στην Ελλάδα είναι άλλη συζήτηση γιατί αυτή την ώρα η έλλειψη τους είναι πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη. Μια ιδιωτική κλινική ή ένα δημόσιο νοσοκομείο στη Γερμανία μπορεί να δίνει 12.000 ευρώ το μήνα. Στη Ρουμανία παίρνουν 7.000 ευρώ. Ένας από τους βασικούς λόγους που ξεκινάμε την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων ως ένα πρώτο μέτρο είναι γιατί πιστεύουμε πως η περισσότερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις θα κάνει τη θέση του γιατρού στο ΕΣΥ περισσότερο ελκυστική και τελικά με περισσότερες αμοιβές».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» επιβεβαιώνοντας την είδηση για 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για όσους περιμένουν πολύ καιρό μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Ισχύει αλλά θέλω να κάνω την επίσημη ανακοίνωση για το πώς θα λειτουργήσει αυτό. Μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα γίνει συνέντευξη τύπου. Μεγαλύτερη προτεραιότητα θα έχει όποιος έχει την μεγαλύτερη αναμονή στη χώρα. Δεν μπορώ να δεχτώ πως υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν 2-3 χρόνια».

Δείτε επίσης: Γεωργιάδης: «Δεν θα σταματήσουν τα τακτικά χειρουργεία»

Loading