Η έκθεση του «Προμηθέα Λυόμενου»: Ένα σημαντικό αριστούργημα επαναφέρνει την ιστορία στο προσκήνιο

Η έκθεση του «Προμηθέα Λυόμενου»: Ένα σημαντικό αριστούργημα επαναφέρνει την ιστορία στο προσκήνιο

Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων και τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, διοργανώνει έκθεση με θέμα την ιστορία του πίνακα «Προμηθέας Λυόμενος» από τη συλλογή Τατοΐου. Η έκθεση του Μουσείου Κανελλοπούλου, που θα είναι η πρώτη παρουσίαση αυτού του σημαντικότατου έργου στο ελληνικό κοινό, θα εγκαινιαστεί από την υπουργό Πολιτισμού στις 14 Οκτωβρίου και θα είναι ανοικτή για το κοινό από την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024 έως την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025.

Ο μνημειακών διαστάσεων πίνακας (3,98 Χ 2,77 μ.) είναι έργο του Δανού ζωγράφου Carl Bloch, ο οποίος τον φιλοτέχνησε το 1864 για λογαριασμό του νεαρού βασιλιά Γεώργιου Α’ με την ευκαιρία της ενθρόνισής του (1863). Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό έργο μεγάλης κλίμακας, το μυθολογικό θέμα του οποίου ερμηνεύθηκε ως αλληγορία σύγχρονων του ιστορικών γεγονότων.

Το έργο απεικονίζει τη στιγμή που ο Ηρακλής έχει μόλις σκοτώσει τον αετό και ο Προμηθέας απελευθερώνεται από τα δεσμά που του έχει επιβάλει ο Δίας. Χαρακτηρίζεται από την υποβλητική σύνθεση και τον δραματικό σκιοφωτισμό, στοιχεία που απαντούν στην τέχνη του ευρωπαϊκού ρομαντισμού.

Η έρευνα γύρω από το έργο και τις συνθήκες της δημιουργίας του αναμένεται να μας δώσει τα κλειδιά για την ερμηνεία των συμβολισμών που ίσως είχε για τον παραγγελιοδότη. Πέραν της καλλιτεχνικής αξίας του, ο πίνακας έχει ενδιαφέρουσα ιστορία, καθώς εκτέθηκε για πρώτη φορά στην Κοπεγχάγη και η πρόσληψή του συνδέθηκε με την ελπίδα των Δανών για ανάκτηση εδαφών που είχαν χάσει κατά τον πόλεμο με την Πρωσία το 1864.

Στην Ελλάδα, αναρτήθηκε στο κεντρικό κλιμακοστάσιο των παλαιών ανακτόρων, δηλαδή της σημερινής Βουλής. Μεταξύ άλλων, εκτέθηκε δύο φορές στη Δανία, το 1910 και το 1932, αλλά τα ίχνη του άρχισαν να χάνονται, γεγονός που οδήγησε κάποιους ιστορικούς τέχνης να τον θεωρούν χαμένο. Ο πίνακας εντοπίστηκε το 2012 κατά τη διάρκεια εργασιών της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων στο Κτήμα Τατοΐου, και από τότε ξεκίνησε η συντήρηση και μελέτη του.

Το 2022 κηρύχθηκε μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού και το 2023 παρουσιάστηκε σε αναδρομική έκθεση του Carl Bloch στην Εθνική Πινακοθήκη της Δανίας. Η έκθεση θα συνοδεύεται από σειρά εκδηλώσεων για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ιστορία του έργου και τη διαδικασία μελέτης και συντήρησής του, με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων να ανακοινώνεται σύντομα.

Για τη διευκόλυνση του κοινού, το Μουσείο Κανελλοπούλου θα παραμένει ανοικτό έως τις 18.00 κάθε Τετάρτη κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Δευτέρα και Πέμπτη-Κυριακή: 09.00-16.00. Τετάρτη: 09.00-18.00. Τρίτη: κλειστά.

Loading