Σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται άμεσα να επιταχύνει τους ρυθμούς προόδου στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, της καινοτομίας και της κλιματικής προσαρμογής, ο ρόλος της περιφερειακής ανάπτυξης αποκτά εξαιρετικά κρίσιμο χαρακτήρα. Η Πολιτική Συνοχής είναι η κύρια επενδυτική πολιτική της ΕΕ για την ανάπτυξη των περιφερειών, το οποίο σημαίνει ότι οι απομακρυσμένες περιφέρειες και τα νησιά, που αντιμετωπίζουν δυσανάλογα μεγάλες προκλήσεις, πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο της Πολιτικής Συνοχής. Αυτό θα αποτυπωθεί στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μετά το 2027, ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι.
Θα διεκδικήσουμε λύσεις για την Ελλάδα και τις πιο ευάλωτες περιοχές, που ιστορικά έχουν λάβει λιγότερη στήριξη, και θα πιέσουμε ώστε η Ευρώπη να στηρίξει τους πολίτες της. Είναι απαραίτητο να πάψει η Ευρώπη να είναι πολλών ταχυτήτων στη βιώσιμη ανάπτυξη και να θέσει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση των εδαφικών, κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ των Περιφερειών.
Η Ευρώπη πρέπει να υλοποιήσει σχέδιο θωράκισης των πιο ευάλωτων περιοχών που ήδη βιώνουν τον αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης και να δώσει άμεσα ουσιαστικές και μόνιμες λύσεις στα προβλήματα των νησιωτικών περιοχών, όπως το αυξανόμενο μεταφορικό κόστος και η έλλειψη υποδομών υγείας.
Ως εισηγήτρια της πολιτικής μου ομάδας, έχω αναλάβει δύο σημαντικούς φακέλους της Επιτροπής REGI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αφορούν τον ρόλο των επενδύσεων μέσω της Πολιτικής Συνοχής στην επίλυση της στεγαστικής κρίσης. Απαιτείται μία νέα ευρωπαϊκή στρατηγική και σχέδιο μετάβασης των νησιών της ΕΕ με στόχο τη βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξή τους.
Διεκδικούμε η Πολιτική Συνοχής να παραμείνει ως μακροπρόθεσμο επενδυτικό εργαλείο για τη μείωση των ανισοτήτων και να ενισχυθεί η χρηματοδότησή της. Στο πλαίσιο αυτό, θα πιέσω για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης κρίσεων, καθώς και ενός νέου ανεξάρτητου Ταμείου για τις πιο ευάλωτες Περιφέρειες της ΕΕ.
Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, επηρεάζουν άμεσα και δραστικά το μέλλον. Τώρα είναι η στιγμή να πιέσουμε για πολιτικές και εργαλεία που θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα σε κάθε περιοχή της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ