«Η περιήγηση στην Άνω Πόλη είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση μιας επίσκεψης στην καστροπολιτεία της Μονεμβασίας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, μια από τις πιο εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες στον τομέα της βυζαντινολογίας. Η διακεκριμένη ιστορικός αναφέρθηκε στην ιστορία της βυζαντινής καστροπολιτείας και στα θαυμαστά μνημεία της Άνω Πόλης, υπογραμμίζοντας τη σημασία του συνεχούς έργου της Πολιτείας για την αποκατάσταση και απόδοση τους στο κοινό.
Σύμφωνα με την κυρία Γλύκατζη-Αρβελέρ, «το υπό κατασκευή έργο του τελεφερίκ, αφού ολοκληρωθεί, θα καταστήσει δυνατή την πρόσβαση για όλους στην Άνω Πόλη». Είναι ένα έργο που εκφράζει την ευρωπαϊκή κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, καθώς βρίσκεται στην καρδιά του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Ο Παναγιώτης Αλεξάκης, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εστίασε στο γεγονός ότι η ιστορία της καστροπολιτείας της Μονεμβασίας ξεκινά πριν από 15 αιώνες και ότι η Άνω Πόλη είναι ένα ιερό και αρχαιολογικό χώρο που αποκαθίσταται εδώ και 70 χρόνια. «Σήμερα, η πρόσβαση στην Άνω Πόλη δεν είναι καθολική, καθώς η δύσκολη και επικίνδυνη διαδρομή την καθιστά πρακτικά αδύνατη για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και με αναπηρίες» σημείωσε. Το υπό κατασκευή έργο του τελεφερίκ εξετάζει αυτή την ανάγκη, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα μνημεία της Άνω Πόλης.
Ο κ. Αλεξάκης τόνισε: «Αυτό το δημόσιο έργο είναι ένα έργο πολιτισμού, που προστατεύει και αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά, καθώς και ένα κοινωνικό έργο που αγκαλιάζει όλους τους πολίτες». Το θέμα του αναβατορίου απασχόλησε πρόσφατα τη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με τα μέλη του να δίνουν ομόφωνα το «πράσινο φως» στις οριστικές μελέτες, παρά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από διάφορους φορείς.
Επιπλέον, η υπόθεση έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, καθώς έχει συμπεριληφθεί στα 7 πλέον απειλούμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη για το 2025 από την Europa Nostra, λόγω του τελεφερίκ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ