Η καινοτόμος εφαρμογή ευεξίας του Αντώνιου Ντακανάλη θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ψυχική υγεία

Η καινοτόμος εφαρμογή ευεξίας του Αντώνιου Ντακανάλη θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ψυχική υγεία

Μία νέα πρωτοποριακή εφαρμογή που θα λειτουργεί σαν ένα Google Map ευεξίας, πρόκειται να είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2025 αρχικά για εργαζόμενους εταιρειών και στη συνέχεια για το ευρύ κοινό. Όπως δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην Τάνια Μαντουβάλου, o καθηγητής Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας, επικεφαλής ερευνητής στο Πανεπιστήμιο “Μπικόκα” του Μιλάνου, και επιστημονικά υπεύθυνος της συγκεκριμένης εφαρμογής, Αντώνιος Ντακανάλης, πρόκειται για ένα app που θα λειτουργεί ως προσωπικός προπονητής, ενισχύοντας το επίπεδο της ευεξίας των εργαζομένων, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου. Ουσιαστικά, θα παρέχει εξειδικευμένη και πάντα κλινικά τεκμηριωμένη καθοδήγηση για ποιοτικότερο ύπνο, αλλαγή διατροφικών συνηθειών και τεχνικές μείωσης του στρες.

Το βασικό πλεονέκτημα αυτού του app είναι ότι φροντίζει εξατομικευμένα την ψυχική υγεία και την ευεξία των εργαζομένων, και ήδη το έχουν υιοθετήσει δύο ευρωπαϊκοί κολοσσοί αυτοκινητοβιομηχανίας για τους εργαζόμενους τους. Χρησιμοποιείται σε διάφορα σημεία του πλανήτη και κυκλοφορεί σε έξι γλώσσες. Ο διεθνούς φήμης ψυχίατρος με πολυετή πείρα στο συντονισμό προγραμμάτων προάσπισης της ψυχικής υγείας παραχωρεί τη συνέντευξη ενόψει της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου, αφιερωμένη στον χώρο της εργασίας. Μέσω αυτής της θεματικής, ο ΠΟΥ και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας χτυπάνε καμπανάκι για την ψυχική υγεία των εργαζομένων.

Ένας στους 5 εργαζόμενους υποφέρει από ψυχική νόσο – 2 τρισ. δολάρια ετησίως κοστίζει η απώλεια παραγωγικότητας λόγω κατάθλιψης

Γιατί το θέμα της παγκόσμιας μέρας εστιάζει στον εργασιακό χώρο; Όπως αναφέρει ο κ. Ντακανάλης, 1 εργαζόμενος στους 5 υποφέρει από ψυχική νόσο και μόνο 1 στους 4 θα απευθυνθεί σε ειδικό. Οι υπόλοιποι δυστυχώς, ιατροπορεύονται μόνοι τους. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας που δεν αντιμετωπίζονται έχουν μετρήσιμες συνέπειες, από τη μείωση της εργασιακής αποδοτικότητας μέχρι την αύξηση των απουσιών από το χώρο εργασίας. Η απώλεια παραγωγικότητας μόνο ως αποτέλεσμα της κατάθλιψης και του άγχους εκτιμάται ότι κοστίζει ετησίως στην παγκόσμια οικονομία σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, εργαζόμενοι, οικογένειες, επιχειρήσεις και ολόκληρες οικονομίες βιώνουν τον αντίκτυπο των προβλημάτων ψυχικής υγείας, ανεξάρτητα από τις εργασιακές συνθήκες ή άλλους παράγοντες. Όπως επισημαίνει, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας με το σύνθημα Κάντε Προτεραιότητα την Ψυχική Υγεία στον Εργασιακό Χώρο.

Ένα άλλο σημείο που θίγει ο κ. Ντακανάλης είναι οι προσδοκίες των εργαζομένων για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας από τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια, ειδικά ανάμεσα στους νέους. Για κάθε 1 δολάριο που επενδύεται σε πρωτοβουλίες για την προαγωγή της ψυχικής υγείας, υπάρχει απόδοση περίπου 5,5 δολαρίων σε παραγωγικότητα. Αυτή η επένδυση δεν είναι μόνο συμπόνια, αλλά στρατηγική επιχειρηματική απόφαση που ωφελεί όλους.

Το θέμα είναι να παρέμβουν οι επιχειρήσεις έγκαιρα για να μη φτάσουν οι εργαζόμενοι στην κρίση. Τα σύγχρονα προγράμματα εργασιακής ευημερίας οφείλουν να έχουν ολιστικό και προληπτικό χαρακτήρα. Αυτές οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης ενισχύουν την ψυχική υγεία και την ολιστική ευημερία όλων των εργαζομένων, θεωρούνται η σύγχρονη τάση και το μέλλον στον χώρο εργασίας.

Η κατάσταση στην ψυχική υγεία των Ελλήνων είναι επιβαρυμένη, με τον άγχος και την κατάθλιψη να έχουν ποσοστά που είναι πάνω από το μέσο όρο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Έτσι, οι Έλληνες παραμένουν στην τελευταία θέση μεταξύ των υπολοίπων Ευρωπαίων πολιτών, με την οικονομική ανασφάλεια να επιβαρύνει την ψυχική υγεία εδώ και 15 χρόνια.

Loading