Στον ιδιαίτερο κόσμο του Παναγιώτη Τέτση μας προσκαλεί η νέα περιοδική έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου «Η Εμμονή του Βλέμματος», που εγκαινιάζεται σήμερα στις 6.30 μ.μ. Η μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στο έργο του σπουδαίου καλλιτέχνη, που θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2025, έχει σχεδιαστεί με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του.
«Αυτό που θα θέλαμε σε αυτήν την έκθεση είναι να έρθει ο επισκέπτης και να τη νιώσει. Να δει τι σημαίνει ζωγραφική και τι σημαίνει Τέτσης, πέρα από περιόδους και τάσεις», δήλωσε η επιμελήτρια Έφη Αγαθονίκου, διευθύντρια Συλλογών, Καλλιτεχνικού και Μουσειολογικού Προγραμματισμού της Εθνικής Πινακοθήκης. Η έκθεση στόχος της οποίας είναι να παρουσιάσει την καλλιτεχνική πορεία του Τέτση, περιλαμβάνει 160 έργα, τα περισσότερα από τα οποία είναι πίνακες ζωγραφικής και χαρακτικά.
Η πλειονότητα των έργων προέρχεται από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης, στην οποία περιήλθαν έπειτα από δωρεές που πραγματοποίησε ο καλλιτέχνης μεταξύ των ετών 1997 και 2015, ενώ 64 από τα εκτιθέμενα έργα ανήκουν σε ιδιωτικές ή θεσμικές συλλογές. Η επιλογή, σύμφωνα με τους διοργανωτές, έχει σκοπό να προβάλλει είτε την «εμμονική» ματιά με την οποία παρατηρούσε το περιβάλλον του είτε να αποκαλύψει άγνωστες πτυχές της καλλιτεχνικής του παραγωγής.
«Η έκθεση καλύπτει όλη τη δημιουργική περίοδο του Παναγιώτη Τέτση, από τα πρώιμα χρόνια έως το τέλος της ζωής του. Είναι γεμάτη εκπλήξεις, με άγνωστα έργα και διαφορετική ομαδοποίηση», σημείωσε η Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης. Η ίδια υπογράμμισε τη μοναδικότητα του καλλιτέχνη και την αδυναμία κατηγοριοποίησής του. «Είναι από τους καλλιτέχνες που επιβεβαιώνουν ότι οι κατηγορίες είναι δημιούργημα των ιστορικών τέχνης, αλλά ο Τέτσης είναι πάνω από αυτές».
«Όπως είχε πει και ο ίδιος, το αντικείμενο είναι η αφορμή για τον καλλιτέχνη να παίξει με σχήματα και χρώματα», πρόσθεσε η Έφη Αγαθονίκου.
Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά, αγγλικά).
Σ. Τσιάρα: Αρχές Μαΐου επιστρέφουν τα έργα που βανδαλίστηκαν.
Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα έργα που βανδαλίστηκαν, η Σ. Τσιάρα διευκρίνισε ότι σε λιγότερο από έναν μήνα θα επανέλθουν στην Εθνική Πινακοθήκη. «Αρχές Μαΐου θα επανατοποθετηθούν, συνοδευόμενα από μέτρα ασφαλείας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ετοιμάζεται και μια διεπιστημονική ημερίδα για τη συζήτηση ζητημάτων σχετικά με την ελευθερία της τέχνης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ