Η Μαρία Κάλλας και τα κρυμμένα ελληνικά χρόνια της στους κινηματογράφους

Η Μαρία Κάλλας και τα κρυμμένα ελληνικά χρόνια της στους κινηματογράφους

«Ως πρώτη μου καριέρα θεωρώ αυτήν που έκανα στην Αθήνα. Εκεί εκπαιδεύτηκα και είχα τις πρώτες μου σκηνικές εμπειρίες, τις καλές και κακές μου στιγμές. Γι’ αυτό λέω ότι η πρώτη μου καριέρα ήταν απολύτως απαραίτητη για μένα». Η φωνή της Μαρίας Κάλλας ακούγεται να υπερασπίζεται τα πρώτα, ελληνικά, χρόνια της καριέρας της, αλλά και την ελληνικότητά της: «Προπαντός ανήκω στον ελληνικό κόσμο […] Το αίμα μου είναι ελληνικό και αυτό δεν το σβήνει κανένας».

Η ιστορία της Μαρίας Καλογεροπούλου, του 14χρονου κοριτσιού που έμελλε να γίνει η Μαρία Κάλλας, η γυναίκα που κατάφερε να ανυψώσει την τέχνη της όπερας στη φωνητική και σκηνική τελειότητα, αφηγείται το ντοκυμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας», που από σήμερα προβάλλεται στους κινηματογράφους.

Η παραγωγή του ντοκυμαντέρ έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας και προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 2 Δεκεμβρίου 2023 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Έτους Κάλλας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη.

Μακριά από εικασίες ή αποκλίσεις, το ντοκυμαντέρ προσφέρει μια ακριβή εικόνα της Μαρίας Κάλλας. Όπως ανέφερε ο καλλιτεχνικός σύμβουλος προγραμματισμού και επικοινωνίας της ΕΛΣ, «Αν επιμένουμε να την βλέπουμε ως μία κοσμική περσόνα, αισθάνομαι ότι διαιωνίζουμε μία λάθος εικόνα για την Κάλλας και δεν βλέπουμε την ουσία της τέχνης της, τους λόγους για τους οποίους αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο που άλλαξε την όπερα συθέμελα».

Οι δημιουργοί του ντοκυμαντέρ επιθυμούσαν να εστιάσουν στην καλλιτεχνική αξία της Κάλλας, αναδεικνύοντας εκείνη την περίοδο που παρέμενε άγνωστη, όχι μόνο στους ξένους, αλλά και στους Έλληνες.

«Μέσα από σημαντικά τεκμήρια και συστηματική έρευνα, διηγηθήκαμε αυτή την ιστορία και προσπαθήσαμε να καταρρίψουμε τις ανυπόστατες φήμες που την ακολουθούν έως σήμερα», πρόσθεσε ο Λούρας.

Βάση της αφήγησης αποτέλεσαν δύο βιβλία: «Μαρία Κάλλας, Η ελληνική σταδιοδρομία της» και «Η άγνωστη Κάλλας», που καταγράφουν λεπτομερώς τα πρώτα χρόνια της καριέρας της Κάλλας.

«Ήταν ένα μοναδικό αμάλγαμα εσωτερικής δύναμης, πολύ μεγάλης θέλησης και τρομερά μεγάλης εργατικότητας», σημείωσε ο Λούρας.

Η «ανθρώπινη» Κάλλας αναδεικνύεται μέσα από ανέκδοτα ντοκουμέντα που αποτυπώνουν τη δύναμη της φωνής της σε αντιπαραβολή με τις δύσκολες συνθήκες της εποχής.

Το ντοκυμαντέρ ταξιδεύει τον θεατή στις διαδρομές της Κάλλας στην Αθήνα και αναδεικνύει τον άνθρωπο πίσω από την καλλιτέχνιδα, σε συνδυασμό με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής.

«Μέσα από τις μαρτυρίες, περνάει μπροστά μας και η πολιτική και κοινωνική ιστορία της Ελλάδας αυτά τα χρόνια», εξήγησε ο Λούρας.

Εκτός από την περίοδο 1937-1945, το ντοκυμαντέρ αναφέρεται και στα χρόνια από το 1957 και έπειτα, όταν η Κάλλας επανέρχεται στην Ελλάδα.

Το ντοκυμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας», διάρκειας 103΄, θα προβάλλεται σε οκτώ κεντρικές κινηματογραφικές αίθουσες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Χορηγός του ντοκυμαντέρ είναι η ΔΕΗ, ενώ δωρητής το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το τρέιλερ του ντοκυμαντέρ είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=CfOoCpVaSZQ

Loading

Play