Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, αλλά όχι σοκολάτας γάλακτος, μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H.Chan του Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο περιοδικό «The BMJ».
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τρεις μακροχρόνιες αμερικανικές μελέτες παρατήρησης σε γυναίκες νοσηλεύτριες και άνδρες επαγγελματίες υγείας, με συνολικά 192.000 συμμετέχοντες χωρίς ιστορικό διαβήτη, καρδιακής νόσου ή καρκίνου κατά την έναρξη των μελετών. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τις διατροφικές τους συνήθειες, το σωματικό τους βάρος και την κατάσταση του διαβήτη κατά τη διάρκεια 30 και πλέον ετών.
Όπως διαπιστώθηκε, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον πέντε μερίδες οποιουδήποτε τύπου σοκολάτας εβδομαδιαίως παρουσίασαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν σπάνια ή ποτέ σοκολάτα. Η μαύρη σοκολάτα είχε ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο, καθώς οι καταναλωτές τουλάχιστον πέντε μερίδων την εβδομάδα παρουσίασαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Αντίθετα, η κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος δεν συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, αλλά συνδέθηκε με μακροχρόνια αύξηση του σωματικού βάρους, έναν παράγοντα που συμβάλλει στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι η μέση κατανάλωση σοκολάτας από τους συμμετέχοντες ήταν σχετικά χαμηλή, οπότε τα ευρήματα ίσως να μην επεκτείνονται σε άτομα με πολύ υψηλά επίπεδα κατανάλωσης.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://www.bmj.com/content/387/bmj-2023-078386