Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου η νέα περιοδική έκθεση «Πρίγκιπες της Πύλου. Θησαυροί της εποχής του Χαλκού από την Μεσσηνία». Η έκθεση αναδεικνύει τη μυκηναϊκή μεσσηνιακή πολιτισμική ταυτότητα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στο κοινό ευρήματα εξαιρετικής αισθητικής και αρχαιολογικής σημασίας: τα μοναδικής ομορφιάς κτερίσματα από τον ασύλητο επονομαζόμενο «Τάφο του Γρύπα Πολεμιστή», που ήρθε στο φως το 2015 από τη σκαπάνη του Jack L. Davis και της Sharon R. Stocker από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, καθώς και νέα ευρήματα από τους θολωτούς τάφους VI και VII στον Εγκλιανό, τον θολωτό τάφο στο Ψάρι και το εμβληματικό στέμμα από το Μυρσινοχώρι.
Η περιοδική έκθεση, η οποία διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, θα εγκαινιαστεί από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025, στις 19:00, και θα διαρκέσει έως τις 27 Απριλίου 2025. Μετά, θα μεταφερθεί στο μουσείο Getty Villa (εγκαίνια 25/6/2025), όπου θα παραμείνει μέχρι τον Ιανουάριο του 2026, ενώ προγραμματίζεται η παρουσίασή της στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μόλις επιστρέψει στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, τα εκθέματα θα τοποθετηθούν στη μόνιμη επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χώρας Μεσσηνίας, το οποίο θα έχει ανακαινισθεί και εκσυγχρονιστεί.
«Όταν αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά αυτό το εύρημα, ήταν ένα απρόβλεπτο εύρημα λόγω των καλλιτεχνημάτων και των ιστορικών πληροφοριών που προσφέρει για τον μυκηναϊκό κόσμο», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Η ίδια τόνισε τη σημασία των ευρημάτων και την πολιτική του ΥΠΠΟ για τη συστηματική προώθηση και ανάδειξη του Μυκηναϊκού πολιτισμού.
Η έκθεση αναδεικνύει τη μυκηναϊκή μεσσηνιακή πολιτισμική ταυτότητα, όπως αυτή άρχισε να διαμορφώνεται στα τέλη της Μεσοελλαδικής και στις αρχές της Υστεροελλαδικής περιόδου και εξελίχθηκε μέχρι τα τέλη του 13ου αιώνα π.Χ. Η πρόσφατη ανακάλυψη του Τάφου του Γρύπα Πολεμιστή και τα ευρήματα από το Ανάκτορο του Νέστορος, περιλαμβάνουν εξαιρετικής τέχνης ταφικά κτερίσματα.
Η παρουσίαση της έκθεσης έγινε από την προϊσταμένη της ΕΦΑ Μεσσηνίας, που είχε τη γενική επιμέλεια, καθώς και από τον επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας, Δημοσθένη Κοσμόπουλο. Ιδιαίτερη αξία έχει η συνεργασία με τους αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, υπό την αιγίδα της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ