Η σκιά της μύγας: Μια παράσταση που αναδεικνύει τα καφενεία ως ζωντανά πολιτιστικά κέντρα στον Πειραιά

Η σκιά της μύγας: Μια παράσταση που αναδεικνύει τα καφενεία ως ζωντανά πολιτιστικά κέντρα στον Πειραιά

Από το κέντρο του Πειραιά μέχρι τον Κορυδαλλό και τη Δραπετσώνα, η παράσταση «Η σκιά της μύγας» ταξιδεύει για να συναντήσει τους κατοίκους της πόλης και να αφηγηθεί την ιστορία της με έναν τρόπο άμεσο, ανθρώπινο και ειλικρινή. Συναντά τους κατοίκους σε ιστορικά καφενεία του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής του, μετατρέποντάς τα σε ζωντανά πολιτιστικά σημεία, καθώς πρόκειται για μια παράσταση που γράφτηκε για να παιχτεί στις γειτονιές της πόλης.

Με την «σκιά της μύγας», το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά εγκαινίασε τις φετινές του δράσεις εκτός θεάτρου. Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός της παράστασης, Τάσος Καρακύκλας, σημειώνει ότι υπάρχει «συγκινητική ανταπόκριση από το κοινό, οι οποίοι έρχονται στο καφενείο με το ενδεχόμενο κάποιας ακύρωσης ώστε να παρακολουθήσουν την παράσταση».

Το έργο της Βαλεντίνας Παπαδημητράκη είναι ένα μονόπρακτο για δύο ηθοποιούς σε ένα καφενείο. Σύμφωνα με τον Τάσο Καρακύκλα, «το έργο γράφτηκε για να παιχτεί σε καφενεία, δηλαδή ο δραματικός χώρος του κειμένου ταυτίζεται απόλυτα με τον σκηνικό χώρο. Ήταν πολύ σημαντική η επιλογή ενός φυσικού χώρου και όχι ενός θεατρικού χώρου.»

Ο σκηνοθέτης εξηγεί την πλοκή του έργου, η οποία αφορά στον μονόλογο μιας γυναίκας που περιμένει δύο επισκέπτες στο σπίτι της, το οποίο είναι Airbnb. «Τα καφενεία τα επιλέξαμε γιατί θέλαμε να παίξουμε το έργο σε γειτονιές που έχουν μεταμορφωθεί». Αντίστοιχα, τονίζει ότι το καφενείο είναι χώρος κοινωνικοποίησης και εναλλαγής ιδεών.

Αναφορικά με την επαφή με το κοινό, ο Τάσος Καρακύκλας αναφέρει: «Σίγουρα είναι δύσκολη αυτή η άμεση επαφή με το κοινό. Ωστόσο, αυτό το γεγονός το κάνει πολύ προκλητικό και γοητευτικό». Σημειώνει επίσης ότι η αμεσότητα της επικοινωνίας είναι ερέθισμα για τον ηθοποιό να συνδεθεί με το κοινό.

Η παράσταση, που έχει ήδη προγραμματίσει άλλους σταθμούς, δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη επαφής και επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. «Ο κόσμος, μετά το τέλος της παράστασης, δεν φεύγει από το καφενείο, δείχνοντας την ανάγκη για κοινωνικοποίηση», προσθέτει ο Καρακύκλας.

Η διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κυριακή Παπαθανασοπούλου, εξηγεί τη σημασία των καφενείων στην κοινωνικοποίηση των ανθρώπων ανά τους αιώνες, υπογραμμίζοντας ότι «τα καφενεία ήταν πάντα πόλοι κοινωνικού ιστού και ανάπτυξης σχέσεων αλληλεγγύης».

Ακολουθούν οι προγραμματισμένες παραστάσεις και πληροφορίες για το κοινό:

Δευτέρα 18, 25 και Τετάρτη 20, 27 Νοεμβρίου στο καφενείο Παράταιρο, Αγ. Γεωργίου 30, Κορυδαλλός.

Δευτέρα 2 και 9 Δεκεμβρίου στο καφενείο Μεθύστερο, Ερ Σταυρού 41-43, Δραπετσώνα.

Γενική είσοδος: 15 ευρώ με κέρασμα (μπύρα ή κρασί).

Εισιτήρια: ηλεκτρονικά στην more.com και στα καφενεία πριν από την έναρξη της παράστασης. Πληροφορίες: 6973421650.

Loading