Τι σημαίνει «εμπολιτισμός του ανθρώπινου σώματος»; Πότε εμφανίστηκαν η ζωγραφική σώματος, ο στολισμός και ο ρουχισμός που υπερβαίνουν τις πρακτικές ανάγκες του ανθρώπου; Αυτές οι πρακτικές περιλαμβάνουν και πιο μόνιμες επεμβάσεις, όπως τα τατουάζ και οι σκαριφισμοί. «Ο εμπολιτισμός του ανθρώπινου σώματος αναφέρεται στη διαδικασία με την οποία οι άνθρωποι τροποποιούν το σώμα τους με τρόπους που υπερβαίνουν τη βιολογική αναγκαιότητα, ενσωματώνοντας πολιτισμικές έννοιες, αξίες και ταυτότητες στο σώμα», επισημαίνει ο καθηγητής Francesco d’ Errico, ερευνητής στο Κέντρο SapienCE του Πανεπιστημίου Μπέργκεν της Νορβηγίας. Στην επερχόμενη ομιλία του, με τίτλο «Θεμελιώδεις μεταβάσεις στον εμπολιτισμό του ανθρώπινου σώματος», θα εξετάσει πώς οι σωματικές τροποποιήσεις αντικατοπτρίζουν τις κοινωνικές δομές και τις πολιτισμικές αξίες.
Αναφερόμενος στη διαδικασία αυτή, ο καθηγητής τονίζει ότι «καθώς οι άνθρωποι τροποποιούν το σώμα τους, αυτές οι πρακτικές αντικατοπτρίζουν μια αυξανόμενη ικανότητα για συμβολισμό και οπτική επικοινωνία, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση πολύπλοκων κοινωνικών δομών». Η συστηματική χρήση της ώχρας και η δημιουργία προσωπικών διακοσμήσεων εμφανίζονται για πρώτη φορά περίπου 160.000 χρόνια πριν. Ο ρουχισμός χρονολογείται τουλάχιστον 80.000 χρόνια πίσω και οι πρόσφατες ανακαλύψεις υποδεικνύουν ότι οι πρακτικές αυτές έχουν τις ρίζες τους πολύ βαθιά στην ανθρώπινη ιστορία.
Ανάμεσα σε αυτές τις πρακτικές, «τα τατουάζ, τα τρυπήματα και άλλες σωματικές μετατροπές συνεχίζουν να σηματοδοτούν την ταυτότητα και την ατομικότητα», αναφέρει ο καθηγητής, προσδιορίζοντας την εμβέλεια των τροποποιήσεων και τις σύγχρονες κοινωνικές επιρροές που συνεχίζουν να επηρεάζουν την ατομική έκφραση. Μέσα από αυτές τις πρακτικές, οι άνθρωποι διατηρούν τη σύνδεση με τις ιστορικές τους ρίζες και τις πολιτισμικές τους αξίες.
«Είναι τιμή μου να συμμετέχω στο Παλαιολιθικό Σεμινάριο, καθώς παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουμε την ιστορία της τροποποίησης του ανθρώπινου σώματος», τονίζει ο Δρ. d’ Errico, αναγνωρίζοντας τη σημασία αυτής της διεπιστημονικής προσέγγισης στην κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, στις 19:00, στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Παλαιολιθικού Σεμιναρίου που διοργανώνεται από την καθηγήτρια Νένα Γαλανίδου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τον δρ Ανδρέα Ντάρλα από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ