Ένα επιβλητικό εξάμετρο γλυπτό που απεικονίζει μία ανθρώπινη καρικατούρα (Face, 2023), συναντά κανείς στην αίθουσα υποδοχής του Ωνασείου Νοσοκομείου. Αυτό το έργο καθώς και ένας μνημειακών διαστάσεων πίνακας με ανθρώπινες φιγούρες σε ζωηρά χρώματα μεταφέρουν ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, υπενθυμίζοντας τη θεραπευτική και προστατευτική δύναμη της τέχνης.
Μαζί με το επιδαπέδιο σχέδιο του Γιάννη Βαρελά, με τίτλο «The Path», μια ιδιότυπη διαδρομή που ενσωματώθηκε στο τσιμεντένιο δάπεδο στον έβδομο όροφο του νοσοκομείου, εμπλουτίζουν τη συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος Ωνάση με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών.
Το Ωνάσειο Νοσοκομείο, που περιλαμβάνει το εκσυγχρονισμένο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και το νέο υπερσύγχρονο Μεταμοσχευτικό Κέντρο, φιλοξενεί στους χώρους του 26 από αυτά τα έργα, τα οποία έχουν στο επίκεντρο τους τον άνθρωπο. Έργα που επιδιώκουν να σε αποφορτίσουν και να σε γαληνέψουν, προσφέροντας μικρές ανάσες ζωής.
«Η προετοιμασία αυτής της νέας σειράς έργων είναι από τα δυσκολότερα πράγματα που έχω κάνει στη ζωή μου» δήλωσε ο Γιάννης Βαρελάς κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τους.
Ο Γιάννης Βαρελάς μοιράστηκε τις σκέψεις του, που αποτέλεσαν κύρια πηγή έμπνευσης για την προσέγγισή τους: «Όταν μου έγινε η ανάθεση από το Ίδρυμα Ωνάση αναρωτιόμουν τι θα μπορούσα να κάνω. Στα νοσοκομεία οι άνθρωποι έρχονται για σοβαρούς λόγους και βρίσκονται σε μια κατάσταση αναμονής. Αυτή η διαστολή του χρόνου που προκαλεί η συνθήκη της αναμονής συχνά μας οδηγεί στο να παρατηρούμε πράγματα γύρω μας που συνήθως αγνοούμε.»
«Με τα έργα του Γιάννη γίνεται πιο τρυφερή και πιο υποφερτή αυτή η διαστολή του χρόνου και η σιωπή της αναμονής», συμπλήρωσε η Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου.
Μάλιστα, ανέφερε ένα συγκινητικό περιστατικό στο νοσοκομείο: ένας πατέρας που καθόταν στην αναμονή για το μωρό του στη μονάδα εντατικής θεραπείας, άρχισε να παίζει συγκλονιστικά στο πιάνο, προσπαθώντας να εκτονωθεί. «Δεν ξέρω αν η τέχνη θεραπεύει, αλλά σίγουρα παρηγορεί» τόνισε.
Έργα Ελλήνων καλλιτεχνών συνυπάρχουν στους χώρους του Ωνάσειου Νοσοκομείου, υπογραμμίζοντας τη δύναμη της τέχνης να παρέχει συναισθηματική στήριξη. «Τελικά, ίσως οι χώροι που είναι οι πιο κατάλληλοι για να δείχνεις τέχνη, είναι χώροι όπως το Ωνάσειο», επεσήμανε ο Γιάννης Βαρελάς.
Ο καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας, Ιωάννης Μπολέτης, μίλησε για ένα νοσοκομείο αρχιτεκτονικά μοναδικό στην Ελλάδα, παρομοιάζοντάς το με σύγχρονο Ασκληπιείο. Ο γενικός διευθυντής του Ωνάσειου Νοσοκομείου, Παναγιώτης Μινογιάννης, επισήμανε τη σύνθεση επιστήμης και τέχνης που χαρακτήρισε το νοσοκομείο.
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, ανέφερε πως το 2025 συμπληρώνονται 30 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Ωνάσειου Νοσοκομείου, το οποίο φροντίζει πάνω από 70.000 ασθενείς ετησίως, υπογραμμίζοντας ότι στο επίκεντρο όλων των δράσεων βρίσκεται ο άνθρωπος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ