Όσοι καταναλώνουν οκτώ ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών βλαβών που ονομάζονται υαλώδης αρτηριοσκλήρυνση. Αυτό διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology».
Η υαλώδης αρτηριοσκλήρυνση είναι μια πάθηση που προκαλεί στένωση των μικρών αιμοφόρων αγγείων, τα οποία γίνονται παχιά και άκαμπτα. Αυτό δυσχεραίνει τη ροή του αίματος, γεγονός που μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο με την πάροδο του χρόνου. Εμφανίζεται ως περιοχές κατεστραμμένου ιστού στον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές εξέτασαν πώς το αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλο καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν και διαπίστωσαν ότι η βαριά κατανάλωση αλκοόλ είναι επιζήμια για τον εγκέφαλο και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης και σκέψης.
Στην έρευνα μελετήθηκε εγκεφαλικός ιστός 1.781 ατόμων που είχαν μέση ηλικία 75 ετών κατά τον θάνατό τους. Όλοι είχαν υποβληθεί σε αυτοψία εγκεφάλου και στόχος των ερευνητών ήταν να αναζητήσουν σημάδια εγκεφαλικής βλάβης.
Στη συνέχεια, κατηγοριοποίησαν τα δεδομένα σε τέσσερις ομάδες για τα άτομα που δεν έπιναν ποτέ, τους μέτριους πότες, τους έντονους πότες και τους πρώην πότες. Το αλκοόλ ορίστηκε ως περιέχον 14 γραμμάρια αλκοόλ, που αντιστοιχεί περίπου σε 350 ml μπύρας, 150 ml κρασιού ή 45 ml αποσταγμένων αλκοολούχων ποτών.
Μετά την προσαρμογή για παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου, διαπιστώθηκε ότι οι heavy drinkers είχαν 133% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αγγειακές εγκεφαλικές βλάβες σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν ποτέ.
Επίσης, οι heavy drinkers πέθαναν κατά μέσο όρο 13 χρόνια νωρίτερα από όσους δεν έπιναν ποτέ και είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νευροϊνιδιακά δεμάτια ταυ, έναν βιοδείκτη που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η έντονη κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί εγκεφαλική βλάβη, αλλά δείχνει μια συσχέτιση. Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι δεν εξέτασε τους συμμετέχοντες πριν από τον θάνατο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ