Το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην ίδρυση του «Μαντηλάδικου-Μουσείου Σταμπωτού Υφάσματος», στο κτήριο της πρώην Βιοτεχνίας Ελληνικών Μαντηλιών (ΒΕΜ) στο Μεταξουργείο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟ. Το κτήριο, ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟ, αποκαθίσταται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικό προϋπολογισμό 7.600.000 ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2025. Το «Μαντηλάδικο» θα λειτουργήσει ως παράρτημα του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (ΜΝΕΠ).
Η ιστορία της Βιοτεχνίας Ελληνικών Μαντηλιών ξεκινά στη Σύρο το 1879 με την οικογένεια Οικονομόπουλου. Το 1898, η ΒΕΜ μεταφέρθηκε στην Αθήνα και λειτούργησε αδιάλειπτα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995, το ακίνητο της ΒΕΜ χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το ΥΠΠΟ.
«Ο επαναπροσδιορισμός και η ανάπτυξη της ελληνικής χειροτεχνίας, ως μορφή σύγχρονης παραγωγικής δραστηριότητας, μέσα από την αναβίωση των παραδοσιακών τεχνικών, συνεισφέρει στην εθνική εφαρμογή της Σύμβασης της UNESCO για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Η Βιοτεχνία Ελληνικών Μαντηλιών αποτελεί σημαντικό μάρτυρα της εξέλιξης της τυποβαφικής τέχνης στην Ελλάδα, με τη μετάβαση από το στάμπωμα με ξυλότυπους στην τεχνική της μεταξοτυπίας. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός και τα μοναδικά σχέδια που έχουν διασωθεί, συνθέτουν ένα παραδοσιακό τεχνικό σύνολο που αναδεικνύεται τόσο με σύγχρονα μέσα όσο και με τη διάσωση παραδοσιακών τεχνικών.
Το 1999, ο μηχανολογικός εξοπλισμός παραχωρήθηκε από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) στο Υπουργείο Πολιτισμού. Στις πρόδρομες εργασίες εντοπίστηκαν τμήματα του κινητού εξοπλισμού και εγκαταστάσεις που είχαν διατηρηθεί στον χώρο του εργοστασίου.
Η μουσειολογική προσέγγιση που ακολουθείται εστιάζει στην εξέλιξη της τυποβαφικής τέχνης, καθώς και στη συμβολή της ΒΕΜ στη διαφύλαξη και αναζωογόνηση της τεχνογνωσίας, σύμφωνα με τις αρχές της Σύμβασης της UNESCO. Τα φυσικά εκθέματα προέρχονται από αντικείμενα που βρέθηκαν στον χώρο και εντάσσονται στη συλλογή του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.
Η έκθεση θα περιλαμβάνει τη δημιουργία πωλητηρίου, εργαστηρίου χειροτεχνίας, καθώς και χώρων για εκδηλώσεις, έρευνα και εστίαση.