Γυναίκες σε εγκυμοσύνη και γυναίκες σε εμμηνόπαυση. Γυναίκες που είναι μάνες και κόρες, αδελφές ή γιαγιάδες. Γυναίκες ηθοποιοί, γυναίκες της ποίησης και της λογιοσύνης, γυναίκες φιλόσοφοι, αλλά και γυναίκες κακοποιημένες, συχνά έως θανάτου. Αυτή είναι η γκάμα την οποία καλύπτουν τα γυναικεία πρόσωπα στο καινούργιο μυθιστόρημα της Αμάντας Μιχαλοπούλου. Το έργο φέρει τον τίτλο «Το μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Τραβώντας τη γραμμή από μυθιστορήματα και νουβέλες της που δημοσιεύτηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η συγγραφέας εξερευνά τα ζητήματα της γυναίκας και του φύλου, φωτίζοντας και άλλες πτυχές του αφηγηματικού είδους που υπηρετεί. Η αυτομυθοπλασία, που βρίσκεται όλο και συχνότερα στην πρωτοκαθεδρία των συγγραφικών προτιμήσεων, αποτελεί φιλόξενο γένος και για τη Μιχαλοπούλου.
«Το μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη» είναι η ιστορία μιας γυναίκας σε εμμηνόπαυση που βλέπει τη Θεοτόκο στα όνειρά της. Η ηρωίδα ξεκινά ένα μακρύ ταξίδι, ανασύροντας γυναικείους τόπους μέσα από την αφήγηση. Η Μιχαλοπούλου διευρύνει το κάδρο της όσο το απαιτεί το γυναικείο πεδίο στο οποίο εστιάζει, συναντώντας σύγχρονες και ιστορικές εκπροσώπους των φεμινιστικών ιδεών.
Ο κύκλος κλείνει, αφήνοντας τον ορίζοντα ανοιχτό: από το αυτομυθιστόρημα μέχρι τις τέχνες και τον νεώτερο φεμινισμό. Η διαδικασία αυτή αναδεικνύει τη γυναικεία εμπειρία μέσα από τις τέχνες και την κοινωνία, με μια καρδιά που χτυπάει δυνατά για τις γυναίκες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ