Καινοτομία στη μάχη κατά του καρκίνου: Ο Ανδρέας Κουλούρης αναπτύσσει προγνωστικά εργαλεία

Καινοτομία στη μάχη κατά του καρκίνου: Ο Ανδρέας Κουλούρης αναπτύσσει προγνωστικά εργαλεία

Ο καινοτόμος σχεδιασμός προγνωστικών εργαλείων για τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του παχέος εντέρου, με στόχο τη βελτιστοποίηση της προγνωστικής ακρίβειας, την εξατομίκευση της θεραπείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών έχει τεθεί στο επίκεντρο της έρευνας του 34χρονου διδακτορικού φοιτητή του τμήματος Ογκολογίας-Παθολογίας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας, Ανδρέα Κουλούρη. «Η Ογκολογία προσπαθεί να βρει τον σωστό τρόπο, αυτόν της εξατομίκευσης, ώστε να δούμε κάθε ασθενή ξεχωριστά», λέει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Για την έρευνά του, έλαβε πρόσφατα υποτροφία από το Ίδρυμα «Έλενα Ηλιοπούλου-Γιαμά» και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Deloitte Greece Foundation».

Ο Ανδρέας Κουλούρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύθηκε στην Παθολογική Ογκολογία στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Εκεί, ολοκλήρωσε την πρώτη του διδακτορική διατριβή, που επικεντρώνεται στον καρκίνο του παχέος εντέρου με στόχο την προστασία των ασθενών από μη απαραίτητες περαιτέρω χημειοθεραπείες και ογκολογικές παρεμβάσεις.

Πλέον διεξάγει τη δεύτερη διδακτορική του διατριβή στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, που αφορά στον καινοτόμο σχεδιασμό θεραπείας και βελτιωμένων προγνωστικών εργαλείων του καρκίνου του πνεύμονα, δίνοντας έμφαση σε ασθενείς με στοχευμένες μεταλλάξεις και εγκεφαλικές μεταστάσεις, οι οποίοι πρόκειται να υποβληθούν σε ακτινοχειρουργική. «Νομίζω ότι η Ογκολογία προσπαθεί να βρει τον σωστό τρόπο, αυτόν της εξατομίκευσης, ώστε να δούμε κάθε ασθενή ξεχωριστά», εξηγεί ο κ. Κουλούρης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Κουλούρης χαρακτηρίζει την Ιατρική Ακριβείας «το σήμερα και το αύριο της Ογκολογίας». «Προφανώς υπάρχει πολύς δρόμος για να διανυθεί, είναι ένα ταξίδι το οποίο δεν τελειώνει. Δεν υπάρχει τερματισμός και το γνωρίζουμε», διευκρινίζει.

Ο κ. Κουλούρης μιλάει για το «συγκινησιακό φορτίο» που φέρει η συγκεκριμένη υποτροφία. «Είναι μια υποτροφία που ξεκίνησε από μια ασθενή, σε φέρνει αντιμέτωπο με το βαθύτερο χρέος σου και βλέπεις πώς οι δυσκολίες, πώς η οδύνη, πώς όλη αυτή η συντριβή μπορεί να μετατραπεί σε κάτι δυνατό».

Loading

Play