Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, με έντονο δημογραφικό πρόβλημα, η κρυοσυντήρηση ωαρίων θα έπρεπε, λόγω υψηλού κόστους, να καλύπτεται σε μεγάλο ποσοστό από τα δημόσια ταμεία, δηλώνει σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο Ειδικός Γραμματέας της Ελληνικής Μαιευτικής Εταιρείας, Γιάννης Καλογήρου. Όπως αναφέρει ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ελληνική Μαιευτική Εταιρεία έχει κάνει αίτημα προς την Πολιτεία να γίνονται δωρεάν η κρυοσυντήρηση ωαρίων και όλες οι διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Μία στις 5 γυναίκες μετά την ηλικία των 35 προχωρά πλέον σε κρυοσυντήρηση ωαρίων για κοινωνικούς λόγους, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει στο μέλλον για να κάνει οικογένεια, λέει ο κ. Καλογήρου, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την ψήφιση του καινούργιου νομοσχεδίου, η διαδικασία γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. «Ένα πολύ μικρό ποσοστό δεν προβαίνει στην κατάψυξη ωαρίων για ιατρικούς λόγους όπως π.χ. είναι η χημειοθεραπεία». Η διαδικασία όπως εξηγεί ο γυναικολόγος, γίνεται με δύο τρόπους: «Είτε με διέγερση ωοθηκών με ορμόνες και λήψη των ωαρίων, είτε με λήψη ωαρίου κάθε μήνα σε φυσικό κύκλο. Συνήθως, χρειάζονται γύρω στα 8 ωάρια».
Συσχέτιση της κρυοσυντήρησης ωαρίων με συγγενείς καρδιοπάθειες
Όσον αφορά την πιο πρόσφορη ηλικία που είναι καλό να γίνει, ο ειδικός αναπαραγωγής αναφέρει ότι η επιστημονική κοινότητα έχει συμφωνήσει διεθνώς ότι είναι από 25 έως 36 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει όριο. Υπογραμμίζει όμως, ότι μετά την ηλικία των 40 τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ μέτρια ως πενιχρά, ενώ μετά τα 45 η πιθανότητα επιτυχίας είναι κάτω από 1% για μία γυναίκα με δικό της ωάριο. Ενώ, με ξένο ωάριο η πιθανότητα είναι πολύ υψηλή. «Η κατάψυξη ωαρίων γίνεται και σε ηλικίες κάτω των 25. Π.χ. στις ΗΠΑ υπάρχουν οικογένειες που κάνουν δώρο στις κόρες τους για την είσοδο στο Κολλέγιο την κατάψυξη ωαρίων, όπως και πολλές πολυεθνικές πριμοδοτούν τη διαδικασία». Τα ωάρια μπορούν να μείνουν κατεψυγμένα για διάρκεια 20 ετών, με ένα ετήσιο κόστος φύλαξης. Όσον αφορά το ερώτημα για το αν υπάρχουν κάποιες παρενέργειες από τη διαδικασία στο παιδί που θα γεννηθεί, ο κ. Καλογήρου αναφέρει ότι πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι υπάρχει μία συσχέτιση με κάποιες συγγενείς καρδιοπάθειες, που όμως ελέγχονται κατά τη διάρκεια της κύησης ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα στο έμβρυο.
Αυξάνονται οι πιθανότητες για μητρική νοσηρότητα και θνησιμότητα στους τοκετούς μετά τα 50
Πόσο ασφαλής είναι άραγε η εξωσωματική στα 54 έτη, ερωτάται ο γνωστός γυναικολόγος, με αφορμή την σχετικά πρόσφατη ψήφιση και εφαρμογή του νόμου 4958/22 για την αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 50 έτη; «Εφόσον υπάρχει συγκεκριμένος νόμος η Ελληνική Μαιευτική Εταιρεία ακολουθεί το νομικό πλαίσιο. Αν θέλετε να σας απαντήσω σαν μαιευτήρας Γιάννης Καλογήρου και όχι σαν θεσμικός Ειδικός Γραμματέας, θα σας πω ότι είμαι κάθετα αντίθετος και έχω εκφράσει την άποψή μου από την αρχή, γιατί υπάρχουν πολλά δεδομένα για συγκεκριμένες επικινδυνότητες. Π.χ. Αυξάνει το ποσοστό καισαρικής, υπέρτασης στην κύηση, αιμορραγίας στον τοκετό, όπως επίσης αυξάνονται οι πιθανότητες για πρόωρο τοκετό με σοβαρές συνέπειες για το νεογνό, καθώς επίσης αυξάνονται οι πιθανότητες για μητρική νοσηρότητα και θνησιμότητα. Αν μία γυναίκα θέλει να κάνει παιδί, θα πρέπει να σκεφτεί και τις συνέπειες που έχει μία κύηση μετά την ηλικία των 50. Το να κάνεις μία εμβρυομεταφορά και να πετύχεις μία εγκυμοσύνη δεν είναι τόσο δύσκολο. Το δύσκολο όμως είναι η όλη παρακολούθηση και έκβαση της εγκυμοσύνης».