Κάσπερ Γκραντόν: Η στρατιωτικοποίηση της πληροφορίας στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας

Κάσπερ Γκραντόν: Η στρατιωτικοποίηση της πληροφορίας στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας

Την πεποίθηση ότι ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας υποστηρίζεται από τα υβριδικά πολεμικά μέσα που περιλαμβάνουν ακόμη και τη στρατιωτικοποίηση της πληροφορίας εκφράζει ο Κάσπερ Γκραντόν, Αναπληρωτής Καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Πολυτεχνείο της Βαρσοβίας και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Colorado Boulder.

Ο Κάσπερ Γκραντόν σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ επισημαίνει ότι στους πολέμους νέας γενιάς, η Ρωσία ακολουθεί το δόγμα Γερασίμωφ το οποίο επιστρατεύει την πληροφόρηση για να επιτύχει την πολιτική διαφθορά και τη χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης. “Οι μέθοδοί τους περιλαμβάνουν επίσης τη χρήση ήπιας ισχύος, όπως παγκόσμιες εκστρατείες παραπληροφόρησης και πολιτική παρέμβαση σε ξένες χώρες.”

Η μεγαλύτερη απειλή από τη “στρατιωτικοποιημένη” τεχνητή νοημοσύνη, όπως λέει ο Κάσπερ Γκραντόν, είναι ότι σύντομα θα χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία εξαιρετικά εξατομικευμένων μεθόδων επίθεσης. “Τα deepfakes θα κάνουν αυτές τις εκστρατείες ακόμη πιο αποτελεσματικές, ειδικά αν λάβουμε υπόψη την στοχευμένη/εξατομικευμένη φύση τους” λέει.

Αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη, επισημαίνει ότι μπορεί να είναι το τέλειο εργαλείο για την διάδοση θετικών αξιών, ιδεών και για την προαγωγή της δημοκρατίας, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας.

Στην τελευταία του ανάλυση, ο Κάσπερ Γκραντόν τονίζει ότι η Ρωσία είναι σημαντικός διακινητής παραπληροφόρησης, κάνοντάς τη μέρος της στρατηγικής της, και η πληροφόρηση στρατιωτικοποιείται και θεωρείται πλήρως ενταγμένη στο σύνολο των υβριδικών πολεμικών μέσων.

Loading

Play