Κομβικό ρόλο στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας που θα στελεχώσουν τα 16 Κέντρα Τραύματος διαδραματίζει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), καθώς στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία, πραγματοποιεί σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το υπουργείο Υγείας εκπαιδευτικά προγράμματα για τον πολυτραυματία. Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM, ο αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπεδικής ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Κουλουβάρης, ήδη έχουν εκπαιδευτεί περισσότερα από 2.300 άτομα με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές στον τομέα του τραύματος. «Το τραύμα παραμένει πρώτη αιτία θανάτου για νέα άτομα κάτω των 45 ετών και δεύτερη αιτία θανάτου για άτομα άνω των 45. Δυστυχώς, επιδημιολογικά στοιχεία δεν έχουν κρατηθεί σε όλα τα νοσοκομεία, αλλά τώρα γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση με τα νέα κέντρα τραύματος προκειμένου να υπάρχουν συγκεντρωμένα στοιχεία».
Προγράμματα εκπαίδευσης για τους διασώστες του ΕΚΑΒ, τις νοσηλεύτριες και τους τελειόφοιτους φοιτητές ιατρικής έχουν ξεκινήσει με το νόμο 4655 του 2020. Επίσης, μέσω συνεργασίας με το Πανεπιστημιακό Ακαδημαϊκό Κέντρο “Chris Hani Baragwanath” της Νότιας Αφρικής, παρέχονται υποτροφίες και κάθε τρεις μήνες εκπαιδεύονται ορθοπεδικοί και γενικοί χειρουργοί στο κορυφαίο κέντρο τραύματος στον κόσμο.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα διεξάγονται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “Αττικόν”, με ειδική κλινική προσομοίωσης και συμμετοχή ηθοποιών που υποδύονται πολυτραυματίες. Ο κ. Κουλουβάρης επισημαίνει ότι μετά την παρέλευση της πενταετίας, η δωρεά του ΙΣΝ θα λήξει και τα προγράμματα θα συνεχιστούν με ευθύνη του υπουργείου Υγείας.
Ένα σημαντικό πρόγραμμα είναι το Advanced Trauma Life Support (ATLS) για τελειόφοιτους φοιτητές ιατρικής, που πραγματοποιείται με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και ζωντανές αναπαραστάσεις. Επιπλέον, υπάρχουν κέντρα ανατομίας και χειρουργικής προσομοίωσης που βελτιώνουν τις δεξιότητες των εκπαιδευομένων.
Οι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες θα απορροφηθούν στα 16 Κέντρα Τραύματος που θα δημιουργηθούν σε μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς και νομαρχιακά, καλύπτοντας γεωγραφικά όλη τη χώρα. Ήδη έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 800 φοιτητές ιατρικής και 750 διασώστες του ΕΚΑΒ.