Πώς ζούσαν οι Κυκλαδίτισσες στη διαχρονία; Ποια ήταν η Νεικώ, η Παρθενίκα, η Αλίνη, η Μαγία Πούλχρα, η Ερμιόνη, η Θεοκτίστη; Πόσες από αυτές γνωρίζουμε λίγο την ιστορία τους και για πόσες άλλες μπορούμε να τη φανταστούμε;
Μια μοναδική έκθεση με 180 αντικείμενα από όλα σχεδόν τα μουσεία των νησιών των Κυκλάδων, που χρονολογούνται από τη Νεολιθική Εποχή έως και τον 19ο αιώνα, σμίγουν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (ΜΚΤ) για να μας καταπλήξουν, όχι μόνο αισθητικά, αλλά κυρίως με την αρχαιολογική σημασία τους. Η νέα έκθεση του ΜΚΤ «Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων», η οποία θα διαρκέσει από τις 12 Δεκεμβρίου 2024 έως τις 4 Μαΐου 2025, είναι ξεχωριστή για πολλούς λόγους. Είναι η πρώτη έκθεση που έχει διοργανωθεί ποτέ με αριστουργήματα από όλα σχεδόν τα κυκλαδονήσια, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην Ελλάδα και ευρύτερα.
«Είναι μια μεγάλη αρχαιολογική έκθεση που αφορά τη γυναίκα του Αιγαίου και την ιστορία της όπως εξελίχθηκε στο πέρασμα των αιώνων. Οι Κυκλαδίτισσες είναι ιστορική, καθώς συγκεντρώνει για πρώτη φορά τόσα αριστουργήματα των Κυκλάδων», δήλωσε η πρόεδρος του ΜΚΤ, Σάντρα Μαρινοπούλου, αναφερόμενη στη συνεργασία του μουσείου με το ΥΠΠΟ.
«Η έκθεση προσπαθεί να συγκεράσει δύο επίκαιρα ζητήματα: τη θέση της γυναίκας στην ιστορία και τον πολιτισμό, καθώς και την νησιωτικότητα, που προσδιορίζει την πορεία των Κυκλάδων από την προϊστορία μέχρι σήμερα», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Η γυναίκα είναι η πρωταγωνίστρια στην ιδιωτική και δημόσια σφαίρα, και η θέση της αποτυπώνεται μέσα από τη λατρεία, τις επιγραφές και άλλες γραπτές μαρτυρίες.
«Πρόκειται για μοναδικά αριστουργήματα, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Η έκθεση συγκεντρώνει διαλόγους που δεν θα ξαναδεί κανείς», δήλωσε ο διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης. Η έκθεση θα καλωσορίσει το κοινό στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας τον Ιούνιο του 2025.
«Επιλέξαμε να ψάξουμε για συνθέσεις που θα αποκαλύψουν τη θέση των γυναικών στις Κυκλάδες διαχρονικά», σημείωσε ο επιστημονικός διευθυντής του ΜΚΤ, Παναγιώτης Ιωσήφ, επισημαίνοντας ότι η θέση της γυναίκας δεν έχει βελτιωθεί δραματικά διαχρονικά.
Η έκθεση συγκεντρώνει 180 μοναδικά αριστουργήματα από όλα σχεδόν τα μουσεία των Κυκλάδων που χρονολογούνται από την πρώιμη προϊστορία μέχρι τη γέννηση του ελληνικού κράτους, προσφέροντας μια σπάνια ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν έργα που δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ εκτός των νησιών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ