Λέκκας: «Το επίκεντρο του σεισμού ήταν μακριά από την πόλη της Ρόδου»

Ο καθηγητής σημείωσε ότι η περιοχή έχει δώσει και μεγαλύτερους σεισμούς.

Ισχυρός σεισμός ο οποίος έφτασε τα 5,9 Ρίχτερ σημειώθηκε χθες στη Ρόδο. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναφέρει ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι στη θάλασσα σε απόσταση 58 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Λίνδου.

Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 22 χλμ, ενώ η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και σε Κάρπαθο, Κρήτη, αλλά και την Τουρκία και το Λίβανο.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας κ. Ευθύμης Λέκκας μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και είπε ότι στο παρελθόν έγιναν μεγάλοι σεισμοί στα Δωδεκάνησα αλλά καθησύχασε τον κόσμο λέγοντας ότι το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης ήταν μακριά από την πόλη.

«Το που θα επικεντρωθεί κάθε φορά ένας σεισμός, μεγάλος ή μικρός, δεν το γνωρίζουμε. Χθες εκδηλώθηκε στην άκρη του ελληνικού τόξου, νοτιοανατολικά της Ρόδου. Εκεί, λοιπόν, στην απόληξη του τόξου που κυριαρχούν οριζόντια ρήγματα είχαμε την εκδήλωση του σεισμού, ο οποίος έγινε αντιληπτός στην Ρόδο και την Κάρπαθο».

«Στα Δωδεκάνησα έχουν εκδηλωθεί μεγαλύτεροι σεισμοί στο παρελθόν. Το 1928 είχε εκδηλωθεί ο μεγαλύτερο σεισμός που καταγράφηκε ενόργανα στον ελληνικό χώρο, με μέγεθος της τάξης των 7,9 Ρίχτερ. Ήταν ένας σεισμός μεγάλου βάθους απ’ ότι διερευνήθηκε. Η περιοχή έχει δυναμικότητα να δώσει πιο μεγάλο σεισμό, αλλά και πιο μεγάλο να δώσει, είμαστε γύρω στα 100 χλμ από την πόλη της Ρόδου. Είναι μακριά», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ φαίνεται να ήταν ο κύριος και μετά την εκδήλωση του φαινομένου λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα.

Δείτε επίσης: Σεισμός 5,9 Ρίχτερ στη Ρόδο