ΜΑΜΙ: Ένας ύμνος στις γυναίκες που μας μεγάλωσαν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

ΜΑΜΙ: Ένας ύμνος στις γυναίκες που μας μεγάλωσαν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Μια παράσταση-ύμνος για όλες τις γυναίκες που μας μεγάλωσαν, το ΜΑΜΙ του Mario Banushi παρουσιάζεται από τις 6 Φεβρουαρίου έως τις 22 Μαρτίου 2025 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Αντλώντας έμπνευση από προσωπικά βιώματα, ο δημιουργός Mario Banushi μας χαρίζει στο ΜΑΜΙ μια περιπλάνηση στην πηγή της ζωής. Στην προσωπική μυθολογία του Banushi, οι σχεδόν ομόηχες λέξεις «μάμι» και «μαμ» γίνονται ταυτόσημες. «Μάμι», όπως μητέρα, και «Μαμ», όπως φαγητό. Στην παράσταση, η Κεντρική Σκηνή μετατρέπεται σε ένα τοπίο μνήμης, οικείο και, συνάμα, απόκοσμο. Οι ερμηνευτές, βυθισμένοι στη σιωπή, πλάθουν συμβάντα βαθιάς συγκίνησης και μας παρακινούν να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις δικές μας μνήμες, τις δικές μας σχέσεις και τη συναισθηματική κληρονομιά που κουβαλάμε.

Ο Mario Banushi έχει κάνει εντυπωσιακή είσοδο στο θέατρο τα τελευταία δύο χρόνια που δραστηριοποιείται στον χώρο. Μετά την πρώτη του παράσταση, Ragada (2022), συνεργάστηκε με σημαντικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και συνέθεσε δύο παραστάσεις που εκτόξευσαν τη φήμη του διεθνώς: «Goodbye, Lindita» (Εθνικό Θέατρο, 2023) και «Taverna Miresia – Mario, Bella, Anastasia» (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, 2023). Από το 2023 έως σήμερα, οι παραστάσεις του έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερες από δέκα χώρες, από τη Γερμανία έως την Αυστραλία και από την Ιταλία έως τη Σουηδία, σε σημαντικά φεστιβάλ.

Κύριο χαρακτηριστικό στις παραστάσεις του είναι το σπίτι, η στέγη, η φωλιά της μητέρας. Στο ΜΑΜΙ, που κάνει στην Αθήνα παγκόσμια πρεμιέρα, ο Mario Banushi στρέφεται για πρώτη φορά έξω από το σπίτι. Ο χώρος συνεχίζει να είναι οικείος. Βρισκόμαστε στην επαρχία, έξω από το σπίτι και δίπλα στον δρόμο, που φωτίζεται μόνο από μια λάμπα ηλεκτρισμού.

Η παράσταση θα παρουσιάζεται Πέμπτη έως Σάββατο, 8.30 μ.μ., και Κυριακή, στις 2 μ.μ. Έναρξη προπώληση από σήμερα, 16 Ιανουαρίου.

Οι παραστάσεις στις 6, 7 και 8 Μαρτίου θα παρουσιαστούν σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό liminal. Περιλαμβάνονται διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και υπερτιτλισμός για κωφά και βαρήκοα άτομα, καθώς και απτική ξενάγηση στον σκηνικό χώρο και ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική βλάβη.

Ανάθεση και παραγωγή της παράστασης: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Συμπαραγωγοί: Berliner Festspiele (Γερμανία), FOG Festival / Triennale Milano (Ιταλία), Espoo Theatre (Φινλανδία) και Noorderzon Festival / Grand Theatre Groningen (Ολλανδία).

Η παράσταση υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Loading

Play