Αισθάνεσαι αισιοδοξία όταν συναντάς τόσους ανθρώπους έτοιμους να δώσουν ώρες από την ημέρα τους για να ακούσουν θέματα Ιστορίας. «Είμαστε λαός που ακόμα κρατάει μέσα του τη φλόγα της φιλομάθειας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διακεκριμένη ιστορικός και ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Μαρία Ευθυμίου. Όταν ρωτήθηκε τι της λείπει περισσότερο από τις ομιλίες της, απάντησε: «Νομίζω η επαφή με τον κόσμο, γιατί είναι τροφοδοτική αυτή η διαδικασία».
Η συνομιλία έγινε με αφορμή τον κύκλο ομιλιών με τίτλο «Κύρια σημεία της Ιστορίας του Ελληνισμού» που η ιστορικός πραγματοποιεί σε Μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Ο συγκεκριμένος κύκλος ξεκίνησε τον Μάρτιο στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, έκανε «στάση» τον Απρίλιο στον Βόλο (κινηματοθέατρο Αχίλλειον), και θα συνεχιστεί την Κυριακή 4 Μαΐου 2025 (ώρα 10:30) στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, το Σάββατο 10 Μαΐου 2025 (ώρα 10:30) στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας στην Κορινθία και την Κυριακή 11 Μαΐου 2025 (ώρα 10:30) στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη.
«Με χαρά δέχτηκα την πρόταση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς για έναν κύκλο ομιλιών με στόχο την ανάδειξη κεντρικών σημείων της Ιστορίας του Ελληνισμού. Πρόκειται για μια γόνιμη συνεργασία με τα Μουσεία του ΠΙΟΠ, τα οποία είναι ξεχωριστά και τιμούν την Ελλάδα», σημειώνει η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η συνεργασία θα συνεχιστεί και στα υπόλοιπα μουσεία του Πολιτιστικού Ομίλου μετά το καλοκαίρι.
«Στην ομιλία μου στέκομαι στην ελληνική γλώσσα και στο πώς αυτή ενισχύθηκε και έγινε η κοινή γλώσσα επικοινωνίας και μόρφωσης της Ανατολικής Μεσογείου για περίπου 1.000 χρόνια. Οι Έλληνες της αρχαιότητας ήταν δεινοί ναυτικοί, και η ναυτιλία καθώς και η παιδεία αποτελούν κεντρικά θέματα που εξετάζονται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», πληροφορεί η συνομιλήτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Κάθε ομιλία του κύκλου έχει διάρκεια τεσσάρων ωρών, κάτι που δεν αποτρέπει την προσέλευση, καθώς οι διαλέξεις της ιστορικού κατακλύζονται από κόσμο. «Νομίζω επειδή οι Έλληνες είμαστε φιλομαθείς και φιλίστορες. Προσπαθώ να δώσω τα κεντρικά σημεία, ώστε να είναι κατανοητά, χωρίς να κουράζουμε με λεπτομέρειες», απαντά η Ευθυμίου.
Η θεματολογία των διαλέξεών της συχνά περιλαμβάνει και θέματα που δεν αναδεικνύονται όσο τους αξίζει, όπως η Ιστορία της διατροφής. «Τα θέματα της κοινοκτημοσύνης έχουν πολιτικό χαρακτήρα, καθώς ολόκληρες ιδεολογίες έχουν κινηθεί γύρω από αυτή τη πραγματικότητα», καταλήγει, εκφράζοντας την ανησυχία της για τον εθισμό στη σύγκρουση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ