Μείωση της βιολογικής ηλικίας κατά 10% και αύξηση του προσδόκιμου υγείας κατά 30% μέσω διακοπής καπνίσματος και άσκησης

Μείωση της βιολογικής ηλικίας κατά 10% και αύξηση του προσδόκιμου υγείας κατά 30% μέσω διακοπής καπνίσματος και άσκησης

Όταν κάποιος σταματάει το κάπνισμα, η βιολογική του ηλικία μειώνεται σε ποσοστό 2-5% στο τρίμηνο, ενώ στο έτος μπορεί να μειωθεί έως και 10%. Από την άλλη πλευρά, η άσκηση δείχνει ότι επιμηκύνει το προσδόκιμο υγείας ως και 30%. Τα ενδιαφέροντα στοιχεία παραθέτει σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Fm και στην Τάνια Μαντουβάλου, ο καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γενετιστής ενδοκρινολόγος και διευθυντής Γενετικής του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας, Κωνσταντίνος Στρατάκης, απαντώντας σε ερωτήματα για το πώς μπορούμε να προλάβουμε το γήρας, στο πλαίσιο της ιατρικής ευζωίας. Το πόσο φαίνεσαι και όχι το πόσο είσαι είναι η βιολογική ηλικία, αναφέρει ο κ. Στρατάκης και εξηγεί: «Για χιλιάδες χρόνια δεν μπορούσαμε να το υπολογίσουμε αυτό. Σιγά σιγά με τα χρόνια όμως και ειδικότερα τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι για την ακριβή μέτρηση της βιολογικής ηλικίας, οι οποίες πλέον έχουν τελειοποιηθεί κι έτσι μπορούμε να μετρήσουμε τη βιολογική ηλικία, μετά από συγκεκριμένες εκθέσεις, όπως πχ μετά από διακοπή καπνίσματος ή μετά από ένα διάστημα συστηματικής άσκησης».

Η ζάχαρη το ίδιο βλαβερή με τη νικοτίνη – Ενοχοποιείται για καρκίνους και άνοια

Όπως λέει ο διεθνώς αναγνωρισμένος γενετιστής, στις δυτικές κοινωνίες οι περισσότεροι άνθρωποι μετά τα 64 έτη κατά μέσο όρο, αναπτύσσουν μία χρόνια ασθένεια. Μάλιστα επισημαίνει ότι η μείωση της βιολογικής ηλικίας, η μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης και η μείωση της υγείας από τη νικοτίνη είναι περίπου ίδια με τη μείωση της υγείας και του προσδόκιμου επιβίωσης λόγω κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης. «Η ζάχαρη για όσους δεν το γνωρίζουν είναι εθιστική και οι πολλές θερμίδες της αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους. Η συσσώρευση λίπους οδηγεί στο μεταβολικό σύνδρομο που είναι η κύρια αιτία διαβήτη και καρδιαγγειακών προβλημάτων, ενώ αυξάνει την πιθανότητα να αναπτύξει κάποιος καρκίνο κατά 20-30%. Επίσης, αυξάνει την πιθανότητα να αναπτύξει κανείς άνοια και άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Όταν όμως, σταματάμε να καταναλώνουμε ζάχαρη, ο μεταβολισμός μας αλλάζει ριζικά. Συγχρόνως όμως, αλλάζει ριζικά και το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο είναι άκρως σημαντικό, γιατί ενισχύει την υγεία, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και την ευεξία μας, καθώς μειώνεται η φλεγμονή στο σώμα μας, ενώ μακροπρόθεσμα τέτοιες αλλαγές μειώνουν τη βιολογική ηλικία και αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης.

Loading

Play