Η ερευνητική δραστηριότητα του ομογενή επιστήμονα Στίβεν Πετράτου επικεντρώνεται στην πολλαπλή σκλήρυνση, καθώς ο παππούς του υπήρξε θύμα της νόσου. Ο Δρ Πετράτος, γεννημένος στην Ελλάδα και μεγαλωμένος στην Αυστραλία, έχει βραβευθεί για τη συνεισφορά του στην επιστήμη και διαθέτει δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Στο εργαστήριο του Τμήματος Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου Monash στη Μελβούρνη, ο Δρ Πετράτος και η ομάδα του μελετούν ένα συγκεκριμένο μόριο για την πολλαπλή σκλήρυνση, με προκλινικά αποτελέσματα που έχουν αποδειχθεί ενθαρρυντικά. Στόχος είναι η επιδιόρθωση των βλαβών που αναπτύσσονται στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα κατά την εξέλιξη της νόσου.
Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νευρολογική νόσος που προσβάλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, οδηγώντας σε εκφυλιστικές αλλαγές και νευρολογικά συμπτώματα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο, ενώ στην Ελλάδα περισσότεροι από 21.200 ασθενείς έχουν διαγνωσθεί με μέση ηλικία στα 30 έτη.
Οι επιστήμονες παρατηρούν αυξητική τάση στην επίπτωση της νόσου και διερευνούν διάφορους παράγοντες. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Νευρολογίας Νικόλαος Γρηγοριάδης, η βελτιωμένη δυνατότητα διάγνωσης καθώς και η διατροφή και ο σύγχρονος τρόπος ζωής μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση των κρουσμάτων.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 19 εγκεκριμένα φάρμακα κατά της Πολλαπλής Σκλήρυνσης που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, ελέγχοντας τις υποτροπές. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν μπορεί να σταματήσει ή να αναστρέψει την πορεία της νόσου. Το Diaprotectome είναι υποσχόμενο, με ασφάλεια χρήσης σε ανθρώπους, καθώς βασίζεται σε γνωστό φάρμακο.
Η νέα θεραπεία θα χορηγείται εύκολα από το στόμα και θα είναι συμπληρωματική με την υπάρχουσα θεραπεία των συμμετεχόντων. Ο Δρ Πετράτος σημειώνει ότι τα πειράματα σε ποντίκια έχουν δείξει ότι το Diaprotectome περιορίζει την απομυελίνωση και τον εκφυλισμό των νευρικών ινών, με σημαντική ανάρρωση των ποντικιών που παρουσίασαν σοβαρά συμπτώματα.
Ο Δρ Πετράτος βρίσκεται στην Ελλάδα και προετοιμάζει κλινικές μελέτες που αναμένονται να ξεκινήσουν στα μέσα του επόμενου έτους. Όπως αναφέρει, οι δοκιμές θα περιλαμβάνουν όλους όσους ζουν με πολλαπλή σκλήρυνση, με στόχο την αποδοτικότητα στη γνωστική λειτουργία και την κόπωση.
Ο Νικόλαος Γρηγοριάδης τονίζει τη σημασία του υπό σύσταση Εθνικού Δικτύου για την Πολλαπλή Σκλήρινση, το οποίο θα διευκολύνει τη διενέργεια κλινικών μελετών στην Ελλάδα. Οι επιστήμονες προσδοκούν σημαντικά οφέλη για την εξέλιξη της αναπηρίας και την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Ο Δρ Πετράτος αναφέρει ότι μετά από επιτυχημένες δοκιμές φάσης II, θα ακολουθήσει μια πολυκεντρική δοκιμή φάσης III, η οποία θα συγκρίνει το Diaprotectome με άλλα φάρμακα που είναι σε δοκιμή. Αυτές οι δοκιμές προβλέπεται να διαρκέσουν περισσότερο από 2 χρόνια.