Νέα θεραπεία ανοίγει δρόμους για παιδιά με αλλεργία στα φιστίκια

Νέα θεραπεία ανοίγει δρόμους για παιδιά με αλλεργία στα φιστίκια

Τα παιδιά με αλλεργία στα φιστίκια που κατανάλωναν σταδιακά μεγαλύτερες δόσεις αγορασμένου φιστικοβούτυρου πέτυχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά απευαισθητοποίησης σε σύγκριση με εκείνα που απέφευγαν τα φιστίκια, όπως διαπιστώθηκε σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «NEJM Evidence».

Στην έρευνα συμμετείχαν 73 παιδιά ηλικίας 4-14 ετών, τα οποία μπορούσαν να ανεχθούν το ισοδύναμο τουλάχιστον μισού φιστικιού. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, μία που συνέχιζε να αποφεύγει τα φιστίκια και μία που δοκίμασε τη νέα στρατηγική, καταναλώνοντας φιστίκια. Οι συμμετέχοντες της ομάδας που κατανάλωναν φιστίκια ξεκίνησαν με ελάχιστη ημερήσια δόση 1/8 κουταλάκι του γλυκού φιστικοβούτυρο και αύξαναν σταδιακά τη δόση τους, υπό ιατρική παρακολούθηση, κάθε οκτώ εβδομάδες κατά τη διάρκεια 18 μηνών, καταλήγοντας σε μία κουταλιά της σούπας φιστικοβούτυρο ή ισοδύναμη ποσότητα διαφορετικού προϊόντος φιστικιού. Κανένα παιδί της ομάδας που κατανάλωνε φιστίκια δεν παρουσίασε σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις και μόνο ένα χρειάστηκε επινεφρίνη.

Μετά τη θεραπευτική αγωγή, 32 παιδιά που κατανάλωναν φιστίκια συμμετείχαν σε μια δοκιμασία σίτισης για να αξιολογηθεί πόσο φιστίκι μπορούσαν να φάνε χωρίς αλλεργική αντίδραση. Όλα τα παιδιά μπόρεσαν να ανεχθούν τη μέγιστη ποσότητα των εννέα γραμμαρίων πρωτεΐνης φιστικιού ή τρεις κουταλιές της σούπας φιστικοβούτυρο. Αντίθετα, μόνο τρία από τα 30 παιδιά της ομάδας αποφυγής, που υποβλήθηκαν στη δοκιμασία, μπόρεσαν να ανεχθούν αυτή την ποσότητα.

Για να διαπιστωθεί η διάρκεια των αποτελεσμάτων, τα παιδιά της ομάδας που κατανάλωναν φιστίκια συνέχισαν να καταναλώνουν τουλάχιστον δύο κουταλιές της σούπας φιστικοβούτυρο εβδομαδιαίως για 16 εβδομάδες και στη συνέχεια απέφυγαν τα φιστίκια για οκτώ εβδομάδες. Σε μια τελική δοκιμή σίτισης που έγινε, 26 από τα 30 παιδιά που έλαβαν θεραπεία, συνέχισαν να ανέχονται εννιά γραμμάρια πρωτεΐνης φιστικιού. Από την ομάδα αποφυγής, οι τρεις συμμετέχοντες που μπόρεσαν να φάνε εννιά γραμμάρια πρωτεΐνης φιστικιού χωρίς αντίδραση θεωρήθηκε ότι είχαν αναπτύξει φυσική ανοχή στα φιστίκια.

Έπειτα από ολοκληρωμένη ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν από όλα τα παιδιά της μελέτης, προκύπτει ότι το 68,4% της ομάδας που κατανάλωνε φιστίκια πέτυχε να μην έχει αλλεργική αντίδραση στα φιστίκια με διάρκεια, ενώ μόνο το 8,6% της ομάδας αποφυγής ανέπτυξε φυσική ανοχή.

Επόμενος στόχος της ερευνητικής ομάδας, με επικεφαλής επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Icahn στο Mount Sinai, είναι να επεκτείνει την έρευνα σε περισσότερα αλλεργιογόνα τρόφιμα.

Loading

Play