Νίκος Καραγιαννακίδης: «Υπάρχουν δικαστικές υποθέσεις που έχουν κρατήσει 25 χρόνια» (vid)

«Η δικαιοσύνη στη χώρα μας θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα ακριβό σπορ» ανέφερε ο κ. Καραγιαννακίδης

Ο δικηγόρος και πολιτευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Καραγιαννακίδης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Οι Απέναντι» και μίλησε για τη δικαιοσύνη στην Ελλάδα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι εδώ και δέκα χρόνια γίνονται προσπάθειες να συμπυκνωθεί ο χρόνος εκδίκασης των υποθέσεων.

propoli

Για τον χρόνο απονομής της δικαιοσύνης στην Ελλάδα και για το τι γίνεται λάθος ο κ. Καραγιαννακίδης είπε:

«Η δικαιοσύνη στη χώρα μας θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα ακριβό σπορ. Κάποτε μπορούσες να προσφύγεις στη δικαιοσύνη και να σε βοηθήσει ένας δικηγόρος να κάνεις και το δικαστήριό σου όσο πιο ανώδυνα γινόταν οικονομικά. Απ’ το 2015 και μετά όταν μπήκαν οι μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες προεισπράττονται στο διπλότυπο που κόβουν οι δικηγόροι, η δικαιοσύνη έχει γίνει πάρα πολύ ακριβή. Θα έλεγα ότι σαν λαός είμαστε δικομανής. Ένας δικαστής καλείται κατά μέσο όρο να διαβάσει τουλάχιστον 150 δικογραφίες.

Ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης σε κάποιες υποθέσεις είναι πάρα πολύ μακρύς. Υπάρχουν και υποθέσεις οι οποίες έχουν κρατήσει 25 χρόνια».

«Την τελευταία δεκαετία ωστόσο γίνονται προσπάθειες στον κώδικα πολιτικής δικονομίας προκειμένου να συμπυκνωθεί ο χρόνος εκδίκασης των υποθέσεων» συμπλήρωσε ο κ. Καραγιαννακίδης.

Στη συνέχεια ο κ. Καραγιαννακίδης αναφέρθηκε σε μια περίπτωση ανθρώπου ο οποίος αθωώθηκε μέσα σε τρία χρόνια αφού του επιβλήθηκε πρόστιμο, ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια είναι με δεσμευμένους λογαριασμούς.

«Παραβιάζεται παράφορα το τεκμήριο της αθωότητάς του, ενώ έχει αθωωθεί πανηγυρικά. Δε μπορεί όμως να λειτουργήσει την επιχείρησή του και καταστρέφεται ο πλούτος που έχει δημιουργήσει αλλά και η υπεραξία της επιχείρησής του».

Ο δικηγόρος κλήθηκε να μιλήσει και για το γεγονός ότι ο μέσος όρος επίλυσης μιας δικαστικής διαφοράς είναι στα 4,5 χρόνια λέγοντας:

«Αυτό ίσχυε τα τελευταία δέκα χρόνια. Στην Αθήνα βέβαια μολονότι έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες και κλείνουν οι φάκελοι μετά από περίπου τρεις μήνες με τις νέες τακτικές διαδικασίες που έχουν δημιουργηθεί, ο προσδιορισμός της υπόθεσης γίνεται μετά από 2-3 χρόνια και η απόφαση βγαίνει περίπου στα 4-4,5 χρόνια. Στη Θεσσαλονίκη και σε ορισμένες περιοχές της επαρχίας, οι διαδικασίες είναι πιο σύντομες».

Δείτε επίσης: Νίκος Καραγιαννακίδης: «Σε κάποια ειδεχθή εγκλήματα τα ισόβια θα πρέπει να είναι όντως ισόβια» (audio)

Loading