Ο καρκίνος του πνεύμονα: η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου στον κόσμο

Ο καρκίνος του πνεύμονα: η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου στον κόσμο

Είναι ευθύνη όλων μας να συμβάλουμε στη μείωση της επίπτωσης του καρκίνου του πνεύμονα και στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού. Η γνώση και η πρόληψη σώζουν ζωές, αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου).

Η Εταιρεία συμμετέχει ενεργά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού με υλοποίηση δράσεων σε συνεργασία με φορείς ή άλλες επιστημονικές εταιρείες. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνει στις 5 Φεβρουαρίου στα Ιωάννινα, επιστημονική ημερίδα ανοιχτή στο κοινό, με θέμα την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, μιας από τις πιο σοβαρές ασθένειες της εποχής μας, που συνδέεται κατά 90% με την καπνιστική συνήθεια. Η επιστημονική ημερίδα διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και τον Δήμο Ιωαννιτών.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, ο Δήμος Ιωαννιτών θα προχωρήσει σήμερα σε μία συμβολική κίνηση υποστήριξης της ημερίδας, φωταγωγώντας το Δημαρχείο Ιωαννίνων. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών από εγκεκριμένους πνευμονολόγους θα αναδειχθούν θέματα όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος, η διάγνωση και η διαχείριση του καρκίνου, καθώς και η σημασία διακοπής του καπνίσματος.

«Ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την Πνευμονολογία. Ωστόσο διαθέτουμε πλέον σημαντικά εργαλεία για την πρόληψη και την αντιμετώπισή του», αναφέρει ο Στέλιος Λουκίδης, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Διευθυντής Β’ Πνευμονολογικής κλινικής ΠΓΝ «Αττικόν», Πρόεδρος της ΕΠΕ.

Αναφερόμενος στην ημερίδα στα Ιωάννινα, ο κ. Λουκίδης σημειώνει ότι στόχος της ΕΠΕ είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της πρόληψης του καρκίνου του πνεύμονα, που συνδυάζεται σε μεγάλο βαθμό με το κάπνισμα και τη διακοπή του. «Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόοδος στη θεραπεία είναι οι ισχυροί μας σύμμαχοι στην αντιμετώπιση της νόσου», τονίζει.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον δεύτερο παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα μετά το κάπνισμα, αναφέρει ο Κωνσταντίνος Κωστίκας, Καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντής Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝ Ιωαννίνων. Προσθέτει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για περισσότερες από 1 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα, τονίζοντας ότι «η βελτίωση της ποιότητας του αέρα πρέπει να αποτελεί στόχο όλων μας».

«Ο καρκίνος του πνεύμονα, ο πιο θανατηφόρος καρκίνος στον πλανήτη και ο συχνότερος στους άνδρες και δεύτερος συχνότερος στις γυναίκες, αρχίζει τα τελευταία χρόνια να αλλάζει πρόσωπο. Αυτό οφείλεται στην έγκαιρη διάγνωση σε πρώιμα στάδια που οδηγεί στη ριζική αντιμετώπιση, αλλά και στις νεότερες στοχευμένες θεραπείες για ασθενείς με προχωρημένη νόσο, που μπορούν να τον μετατρέψουν σε χρόνιο νόσημα για κάποιους ασθενείς», σημειώνει.

Η σημασία της χρήσης της αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης στο πλαίσιο πρόληψης της θανατηφόρου εξέλιξης του καρκίνου του πνεύμονα, υπογραμμίζεται από τον Ιωάννη Γκιόζο, Πνευμονολόγο, Ακαδημαϊκό Υπότροφο ΕΚΠΑ, Υπεύθυνο Ομάδας Εργασίας Καρκίνου Πνεύναυ στην ΕΠΕ: «Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να σώσει ζωές, προλαμβάνοντας την καρκινογένεση στην αρχή της».

Η ανοσοθεραπεία αποτελεί μια επιλογή που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα και έχει αλλάξει προς το καλύτερο το τοπίο. Ο κ. Λευτέρης Ζέρβας, Συντονιστής Διευθυντής 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», εξηγεί: «Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μια επιδημία των καιρών μας με μεγάλη επίπτωση στην κοινωνία. Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στο πεδίο της ιατρικής έρευνας όσον αφορά τις θεραπείες στον καρκίνο του πνεύμονα, με την ανοσοθεραπεία να αποτελεί πια μια από τις βασικές θεραπευτικές μας επιλογές».

Loading

Play