Τη σημασία της ισχύος των θεσμών, ώστε να καταστεί πιο ισχυρή η δημοκρατία, υπογράμμισε σήμερα, από την Αθήνα, ο καθηγητής Οικονομικών στο MIT, Νταρόν Ατζέμογλου, με αφορμή την κατάκτηση του Νόμπελ Οικονομίας 2024 από τον ίδιο και τους Σάιμον Τζόνσον και Τζέιμς Ρόμπινσον.
Σε μια σύντομη συζήτηση από το βήμα του 8ου συνεδρίου του Economist Impact, ο κ. Ατζέμογλου ανέφερε: «το βραβείο ήταν για τη δουλειά μου επί των θεσμών. Νομίζω πως οι θεσμοί μετρούν ακόμα περισσότερο σήμερα», τονίζοντας τη σημασία της θεσμικής ισχύος σε μια εποχή δραστικών αλλαγών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η αντιμετώπιση των ανισοτήτων και η γήρανση του πληθυσμού. «Χρειάζεται να επικεντρωθούμε περισσότερο στη θεσμική ισχύ, να καταστήσουμε τη δημοκρατία πιο ισχυρή και ικανή να δουλεύει για όλους», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως τέτοιες συζητήσεις είναι κρίσιμες «για τον κόσμο των παιδιών και των εγγονιών μας».
Σε ερώτημα αν πίστεψε εξ αρχής ότι όντως διακρίθηκε με το Νόμπελ ή αν θεώρησε την κλήση φάρσα, ο κ. Ατζέμογλου διευκρίνισε πως είχε προετοιμαστεί: «Πριν λάβω την κλήση έλαβα ένα γραπτό μήνυμα και ένα email από κάποιον στην Επιτροπή», είπε χαρακτηριστικά.
Η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών απένειμε το Νόμπελ Οικονομίας 2024 στους Ντάρον Ατζέμογλου, Σάιμον Τζόνσον και Τζέιμς Ρόμπινσον, για τις έρευνές τους σχετικά με τον τρόπο που οι θεσμοί διαμορφώνουν και επηρεάζουν την ευημερία. Όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση της Ακαδημίας, οι επιστήμονες «απέδειξαν τη σημασία των θεσμών για την ευημερία μιας χώρας». Κοινωνίες με αδύναμο κράτος Δικαίου και εκμεταλλευτικούς θεσμούς δεν δημιουργούν ανάπτυξη ή αλλαγή προς το καλύτερο.
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ECONOMIST IMPACT / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ