Ο θρόνος του Ποτάμωνα στη Μυτιλήνη: Από τα αρχαία χρόνια στη δεύτερη Ανάσταση

Ο θρόνος του Ποτάμωνα στη Μυτιλήνη: Από τα αρχαία χρόνια στη δεύτερη Ανάσταση

Ο θρόνος του Ποτάμωνος, του ρήτορα που η πόλη της Μυτιλήνης τίμησε ιδιαίτερα για τον μεσολαβητικό του ρόλο ώστε να ρυθμιστούν φιλικά οι σχέσεις με τον Καίσαρα, πρωταγωνιστεί στη δημόσια ζωή της πόλης εδώ και σχεδόν 2.000 χρόνια. Το μαρμάρινο αυτό θρόνος προέρχεται από το αρχαίο θέατρο της Μυτιλήνης και ήταν τοποθετημένος στην προεδρική θέση του κοίλου του θεάτρου, αρχικά αφιερωμένος στον ιερέα του Απόλλωνα και τελικά στον Ποτάμωνα, γιο του φιλοσόφου Λεσβώνακτος. Οι Μυτιληνιοί έχοντας γλυτώσει το Ρωμαϊκό μαχαίρι, τίμησαν τον Ποτάμωνα ως ευεργέτη και του αφιέρωσαν δημόσια κτήρια. Σε ένα από αυτά, την «Ποταμώνιο», εντοίχισαν τις συμφωνίες του με τους Ρωμαίους καθώς και τιμητικές επιγραφές που τον αποκαλούσαν «Ευεργέτη» και «Σωτήρα» της πόλης.

Η φωτογραφία που ανακαλύφθηκε στο φωτογραφικό αρχείο της Βρετανικής Σχολής Αθηνών αποδεικνύει τη θέση του θρόνου στην αυλή του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Αθανασίου. Υπήρχαν διάφορες πηγές που υποστήριζαν ότι ο θρόνος βρισκόταν στην αυλή της Μητρόπολης, με κάποιους να λένε ότι χρησιμοποιούνταν από τον Μητροπολίτη στην υπαίθρια δεύτερη Ανάσταση.

Από τις ανασκαφές που ακολούθησαν την κατεδάφιση του ακινήτου που βρισκόταν στην περιοχή, ήρθαν στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Στη φωτογραφία, ο θρόνος του Ποτάμωνα στέκει σε ένα βάθρο, επιβεβαιώνοντας τις προφορικές μαρτυρίες για τη χρήση του σε υπαίθριες συνάξεις.

Σήμερα, ο θρόνος του Ποτάμωνα παραμένει στο αρχαιολογικό μουσείο, ενώ η δεύτερη Ανάσταση πραγματοποιείται από μια εξέδρα. Ο Μητροπολίτης, μετά το «Χριστός Ανέστη», υψώνει ένα μεταλλικό ποτήρι με κρασί και το πετά στους συγκεντρωμένους πιστούς.

Ο θρόνος, πλέον μόνος στο παλιό αρχαιολογικό μουσείο, είναι ζωντανός από τα φίδια που σκαρφαλώνουν αιώνες τώρα στα πόδια του.

Loading

Play