Στην κατάμεστη αίθουσα του ιστορικού κινηματογράφου Babylon στο ανατολικό Βερολίνο έπεσε χθες το βράδυ η αυλαία του 10ου Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου, κλείνοντας το καθιερωμένο πλέον πενθήμερο του ελληνικού σινεμά στο Βερολίνο. Η τελετή λήξης τα είχε όλα: συγκίνηση, βραβεία, δεκάδες κινηματογραφιστές, ηθοποιούς, παραγωγούς, μουσικούς και συντελεστές ταινιών κάθε είδους. Ολοκληρώθηκε με μια ακόμη ταινία και συνάντηση με τους δημιουργούς της και βεβαίως ένα μεγάλο πάρτι με τούρτα γενεθλίων.
Στο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ, το βραβείο «Emerging Greeks» απονεμήθηκε στην ταινία «Κρέας» του Δημήτρη Νάκου, η οποία, σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, «κατάφερε να διατηρήσει την προσοχή μας καθ’ όλη τη διάρκεια μιας συναρπαστικής και γρήγορου ρυθμού ιστορίας εγκλήματος, ενοχής και τιμωρίας, αποτελώντας μια σύγχρονη εκδοχή της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας». Η επιτροπή έκανε ακόμη λόγο για «μοναδικό οπτικό στυλ και δραματουργία», αλλά και για «εξαιρετικές» ερμηνείες των ηθοποιών. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ το οποίο χορηγεί η Ertflix International.
Στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ, το βραβείο κέρδισε το «Tack» της Vania Turner, με θέμα την σεξουαλική κακοποίηση και τον αγώνα των θυμάτων για δικαίωση. Η κριτική επιτροπή αναφέρθηκε σε «μια ταινία που επιδεικνύει υψίστου βαθμού ευαισθησία» και τόνισε τη σημασία του θέματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τους κριτές στην καλλιτεχνική προσέγγιση της σκηνοθέτιδας μέσω σκηνών με κινούμενα σκίτσα. Χορηγός του βραβείου με 500 ευρώ ήταν η Musou Music Group.
Στις ταινίες μικρού μήκους, το βραβείο δόθηκε στην ταινία «Honeymoon» του ‘Αλκι Παπασταθόπουλου, η οποία ασχολείται με την πραγματικότητα που βιώνει η trans κοινότητα. Η κριτική επιτροπή επεσήμανε ότι η ταινία «μας υπενθυμίζει την ανάγκη να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ισότητα και την ένταξη πάντα και παντού». Οι σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων χαρακτηρίστηκαν «διασκεδαστικές, αυθεντικές και συγκινητικές».
«Ειδική Μνεία» απονεμήθηκε στην ταινία «Scorched Earth» της Μαρκέλας Κονταράτου «για την μετατροπή με γυναικεία ματιά μιας απλής ιστορίας διαμονής κοντά στη θάλασσα σε θρίλερ με απροσδόκητη ανατροπή».
Ως ταινία λήξης προβλήθηκε ο «Νυχτερινός Εκφωνητής» του Ρένου Χαραλαμπίδη. Ο σκηνοθέτης, ο παραγωγός ‘Αγγελος Βενέτης και η πρωταγωνίστρια Μαργαρίτα Αμαραντίδη βρίσκονταν στην αίθουσα και μετά την προβολή απάντησαν σε ερωτήσεις των θεατών.
Η φετινή διοργάνωση, με την οποία το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βερολίνο συμπλήρωσε τα 10 του χρόνια, ήταν αφιερωμένη στη μουσική μέσα από το σινεμά. Πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης από τους φίλους του ελληνικού κινηματογράφου. Προβλήθηκαν συνολικά 33 ταινίες – μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους και ειδικές προβολές.
Στο φετινό φεστιβάλ αναδείχθηκε επίσης η συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, με μια εγκατάσταση των Αστέρη και Ίνας Κούτουλα. Όντας ο ίδιος παραγωγός, σκηνοθέτης, συνεργάτης και προσωπικός φίλος του Μίκη Θεοδωράκη, ο Αστέρης Κούτουλας δημιούργησε short clips εμπνευσμένα από το μουσικό του σύμπαν.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε το κοινό για τις συναντήσεις με τους δημιουργούς των ταινιών που προβλήθηκαν. Ενδεικτικά, στην έναρξη του φεστιβάλ, ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος και ο Διονύσης Σαμιώτης απάντησαν σε ερωτήματα των θεατών. Σχολιάζοντας την εμπορική επιτυχία της ταινίας του, ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος περιέγραψε την επιστροφή του κοινού στον κινηματογράφο ως «πολιτική πράξη».
Η ταινία «Υπάρχω» θα προβάλλεται από τις 3 Απριλίου σε κινηματογράφους σε όλη την Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
