Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) έδωσε ομόφωνα το «πράσινο φως» για τις οριστικές μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική-αντισεισμική και γεωτεχνική) που αφορούν το έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση αναβατορίου ατόμων για το Κάστρο της Μονεμβασίας» χτες βράδυ.
Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη, θα υπάρχουν δυο σταθμοί, ο άνω και ο κάτω, και μόνο ένας πυλώνας, ο οποίος θα τοποθετηθεί πίσω από το τείχος της Άνω Πόλης, κοντά στον σταθμό άφιξης. Ο κάτω σταθμός θα χωροθετηθεί σε σημείο που απέχει περίπου 150 μ. από την πύλη εισόδου της καστροπολιτείας, και σύμφωνα με τους μελετητές, δεν θα είναι ορατός, ενώ η χωροθέτησή του θα είναι τέτοια ώστε το σκάμμα να είναι περιορισμένων διαστάσεων και η ένταξη στο περιβάλλον ομαλή. Ο σταθμός άφιξης θα έχει απόσταση από τον σταθμό εισόδου περίπου 120 μ. και δεν θα είναι ορατός από την ξηρά. Το σύνολο του έργου θα είναι ορατό μόνο από τη θάλασσα, ενώ από την ξηρά τα μόνα ορατά στοιχεία θα είναι ο πυλώνας και οι καμπίνες που θα αιωρούνται.
Το εναέριο αναβατόριο θα έχει δυο καμπίνες που θα χωρούν 15 άτομα η κάθε μία (10 καθήμενοι και 5 όρθιοι) ή δυο αμαξίδια ΑμεΑ με τους συνοδούς τους ή ένα φορείο ασθενοφόρου. Οι καμπίνες θα χρησιμοποιούνται από άτομα με αναπηρία και γενικά εμποδιζόμενα άτομα, καθώς και για έκτακτα περιστατικά ή και για μεταφορά υλικών. Την απόσταση των 120 μ. το αναβατόριο θα την καλύπτει σε λιγότερο από ένα λεπτό. Το έργο έχει χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το τέλος του 2025.
Στη συνεδρίαση, ανακοίνωσαν επίσης ότι παράλληλα με το έργο τρέχουν δυο υποέργα: η αποκατάσταση μέρους της ανοδομής του αρχαίου τείχους που γειτνιάζει με τον άνω σταθμό και το οποίο έχει ολοκληρωθεί, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το δίκτυο διαδρομών περιήγησης στην Άνω Πόλη που εκτελεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και θα συνδεθεί με τον χώρο τερματισμού του αναβατορίου, ώστε η πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα να γίνεται απρόσκοπτα.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΑΣ, παρεμβάσεις μέσω επιστολών έκαναν ο Σύλλογος Φίλων Μονεμβασίας, ο οποίος ζήτησε αναβολή του θέματος επειδή δεν είχαν γνώση της αρχιτεκτονικής μελέτης, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, που επισήμανε ότι το θέμα βρίσκεται ήδη εκτός χρονοδιαγραμμάτων και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε απειλή υποτίμησης της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας του συνολικού χώρου λόγω του τελεφερίκ.
Για το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Μονεμβασίας και του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Πάρνωνας».
Φωτογραφία αρχείου: Πηγή ΥΠΠΟ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ