Με κεντρικό μήνυμα «Ο πόνος στην άρθρωση …. δεν είναι γλωσσοδέτης», η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (Ε.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.) πραγματοποιεί για μία ακόμη χρονιά ενημερωτική εκστρατεία για τις ρευματικές παθήσεις, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας (12 Οκτωβρίου). Στόχος της επιστημονικής εταιρείας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σχετικά με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων, πάντα με τη βοήθεια του ιατρού ειδικότητας, του ρευματολόγου.
Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων προτρέπει το κοινό να μην αγνοεί τα συμπτώματα, ενημερώνοντας ότι οι ρευματικές παθήσεις αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Οι ασθενείς καλούνται να απευθύνονται στον ρευματολόγο, που είναι ο ειδικός γιατρός για τους πόνους στις αρθρώσεις.
Στην Ελλάδα, 26% του πληθυσμού πάσχει από κάποια ρευματική – μυοσκελετική πάθηση, ενώ στην Ευρώπη, 120 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από ρευματικά νοσήματα, πολλοί εκ των οποίων παραμένουν αδιάγνωστοι. Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος τονίζει ότι 1 στους 4 ανθρώπους με ρευματική πάθηση δεν το γνωρίζει, καθιστώντας αναγκαία την ορθή ενημέρωση για την αναγνώριση των συμπτωμάτων και την έγκαιρη προσέγγιση στον ρευματολόγο για κατάλληλη θεραπεία.
«Οι Ρευματικές Παθήσεις δεν κάνουν διακρίσεις, αφορούν όλες τις ηλικίες και τα δύο φύλα. Η μόνιμη βλάβη των αρθρώσεων και άλλων οργάνων μπορεί να συμβεί στα πρώτα 1-2 χρόνια από την έναρξη των συμπτωμάτων. Για το λόγο αυτό, η πρώιμη διάγνωση είναι καθοριστική», εξηγεί ο Πρόεδρος της ΕΡΕ – ΕΠΕΡΕ Δρ. Δημήτρης Καρόκης.
«Η επιστήμη πλέον μας παρέχει περισσότερες και καλύτερες θεραπευτικές επιλογές για την άμεση καταπολέμηση της φλεγμονής, την πλήρη αποκατάσταση της καθημερινής λειτουργικότητας και την αποφυγή μόνιμης βλάβης. Ο ρευματολόγος είναι ο κατάλληλος ιατρός για τη σωστή διάγνωση και την έναρξη επιλεγμένης θεραπευτικής αγωγής για κάθε ασθενή με ρευματικό νόσημα. Συνεπώς, η ευθεία και ειλικρινής επικοινωνία μεταξύ ασθενούς και ιατρού είναι κρίσιμη. Ο σωστά ενημερωμένος και ενδυναμωμένος ασθενής μπορεί να κατανοήσει καλύτερα τη νόσο του και να συμμετάσχει στην εξατομικευμένη θεραπευτική απόφαση», καταλήγει ο Δρ. Καρόκης.
Μέσα από τα μηνύματα της εκστρατείας υποστηρίζεται το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας, που εστιάζει στην πρόσβαση στην πληροφορία – ιδιαίτερα σημαντική στον ταχέως εξελισσόμενο ψηφιακό κόσμο του σήμερα. Ωστόσο, πολλοί αναγνωρίζουν πως η εύρεση αξιόπιστων πληροφοριών γίνεται δύσκολη λόγω του μεγάλου όγκου δεδομένων αλλά και της αύξησης λανθασμένων ή παραπλανητικών πληροφοριών.