Πέντε ξένα μυθιστορήματα για τις εορτές που δεν πρέπει να χάσετε

Πέντε ξένα μυθιστορήματα για τις εορτές που δεν πρέπει να χάσετε

Έξι πεζογράφους σε μεταφράσεις βιβλίων τους από την ελληνική εκδοτική παραγωγή, επιλέγει σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ ενόψει των εορτών από τις οποίες μας χωρίζουν πια μόνο μερικές ημέρες. Τα βιβλία προσφέρουν ποικιλία θεμάτων, κατευθύνσεων και τεχνοτροπιών .

Για τους κινδύνους που διέτρεξε η χώρα του από τη στυγνή δικτατορία μεταξύ 1972 και 1985 κάνει λόγο ο Mario Benedetti (1920-2009) στο μυθιστόρημά του Άνοιξη με μια σπασμένη γωνία, εκδόσεις Gutenberg. Το μυθιστόρημα αναφέρεται στη μακρά περίοδο πολιτικών ταραχών της Λατινικής Αμερικής, εστιάζοντας στις συλλήψεις και στα βασανιστήρια τα οποία υπέστησαν οι Τουπαμάρος από το δικτατορικό καθεστώς της Ουρουγουάης . Ο Μπενεδέτι μιλάει για την αγωνία και τον σπαραγμό του πρωταγωνιστή του Σαντιάγο, ενώ αποκαλύπτει τις μυθιστοριογραφικές του δεξιότητες μέσα από την εισαγωγή πολλαπλών αφηγηματικών προσώπων και την υιοθέτηση της πρωτοπρόσωπης αφήγησης.

Ο Ερίκ Βιγιάρ επιστρέφει με το βιβλίο του Μια αξιοπρεπής διέξοδος, στην πρωτοφανή αιματοχυσία του πρώτου πολέμου της Ινδοκίνας. Ο Βιγιάρ δεν είναι ιστοριογράφος, αλλά επιδιώκει να δείξει τη λειτουργία της ανελέητης συνθήκης που βρίσκεται στην καρδιά της Ιστορίας. Αυτή τη συνθήκη παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα στο Μια αξιοπρεπής διέξοδος.

Το Ο βασιλιάς των ξωτικών του Μισέλ Τουρνιέ, που εκδόθηκε το 1970 και τιμήθηκε με το βραβείο Goncourt, αφηγείται την ιστορία ενός μεγαλόσωμου ιδιοκτήτη συνεργείου αυτοκινήτων. Ο πρωταγωνιστής αναζητά έναν συμβολικό τρόπο για να ερμηνεύσει τη φωτιά του Αγίου Χριστοφόρου, που τον απελευθέρωσε από τα παιδαγωγικά του μαρτύρια. Δράκοι, φορτωμένοι με το μένος και τον τρόμο της εκκαθαριστικής τους ιδεολογίας, είναι οι ναζί.

Το μυθιστόρημα του Πολ Όστερ Μπαουμγκάρτνερ, μιλάει συνεχώς για τον θάνατο και το πένθος, με τον κεντρικό ήρωα να θρηνεί για την απώλεια της συζύγου του. Η δεξιοτεχνία του Όστερ δείχνει την τέχνη του, αναδεικνύοντας τις ανθρώπινες σχέσεις στον αντίκτυπο του θανάτου.

Το αστυνομικό μυθιστόρημα του Ερίκ Φουασιέ Γραφείο Αποκρυφιστικών Υποθέσεων, εκδόσεις Gutenberg, τοποθετείται στην Ιουλιανή Μοναρχία, σε μια περίοδο γεμάτη πολιτική αναταραχή. Ο Fouassier στήνει μια περίπλοκη δράση με ανδρικούς και γυναικείους χαρακτήρες σε στιλ Αλέξανδρου Δουμά, αποτυπώνοντας τη γαλλική αβρότητα.

Loading

Play